VU medisch centrum

Wetenswaardig

Natuurlijke afweer tegen prostaatkanker

14 januari 2010

Over zowel het ontstaan van prostaatkanker als over de behandeling van deze ziekte zijn de afgelopen jaren nogal wat nieuwe ontdekkingen gedaan. Tijdens zijn oratie 'Afweer en prostaatkanker: vriend of vijand?' besteedt Winald Gerritsen, directeur VUmc CCA, aandacht aan deze ontwikkelingen.

Zo blijkt dat bij een ontsteking in de prostaat er stoffen worden aangemaakt die schade veroorzaken aan het DNA en zorgen voor meer bloedvatvorming. Een chronische ontsteking lijkt daarmee bij te dragen aan het ontstaan van prostaatkanker. Het afweermechanisme werkt in dit geval als een vijand.

Toch heeft VUmc in samenwerking met enkele Amerikaanse instituten, onderzocht of juist het stimuleren van diezelfde natuurlijke afweer kan worden gebruikt bij de behandeling van prostaatkanker. Het afweermechanisme blijkt ook een vriend te kunnen zijn. Een efficiënt opgezette aanval met behulp van de natuurlijke afweer, in combinatie met een vaccin, helpt bij 20% van de patiënten de prostaatkanker terug te dringen.

In het symposium 'Fighting the blues, Symposium on prostate cancer' en de oratie wordt aandacht besteed aan het versterken van afweer tegen prostaatkanker.
Zie Agenda voor meer informatie.
bron: Tracer