Algemene Inspectiedienst (AID)

AID controleert handelaren gewasbeschermingsmiddelen

14 januari 2010

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besteedt in 2010 extra aandacht aan de naleving van de verkoop en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De controles vinden vooral plaats bij handelaren. De Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (WGB) maakt onderscheid tussen professioneel en particulier gebruik. Bij de inwerkingtreding van de wet beoordeelde het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) nog niet voor alle middelen of deze bestemd zijn voor niet-professioneel gebruik. Inmiddels heeft het CTGB voor alle middelen aangeven of ze bestemd zijn voor professioneel of niet-professioneel gebruik.

Bij de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen en biociden die bestemd zijn voor professioneel gebruik, gelden striktere eisen dan bij verkoop van middelen die uitsluitend bestemd zijn voor particulieren. Professionele gewasbeschermingsmiddelen en biociden mogen alleen op de markt worden gebracht of gebruikt door houders van een bewijs van vakbekwaamheid. Ook moet een handelaar zich er van vergewissen dat de gebruiker beschikt over zo'n bewijs. Tijdens de controles gaat de AID na of de handelaren in het bezit zijn van een bewijs van vakbekwaamheid. Ook wordt gelet op de wijze van administreren. Handelaren moeten een administratie bijhouden waarin zij niet alleen de naam en het toelatingsnummer vermelden, maar ook de hoeveelheid en het aantal verpakkingen. Ook de datum van verkoop en de naam, het adres en de woonplaats van de afnemer moeten in de administratie vermeld staan. De regels gelden ook voor middelen die voor zowel professioneel als niet-professioneel (particulier) gebruik zijn bestemd. Voor middelen die alleen voor particulier gebruik zijn bestemd is geen bewijs van vakbekwaamheid nodig. Ook hoeft hiervan geen administratie te worden bijgehouden.

De WGB trad in oktober 2007 inwerking. Doel van de wet is onder andere het beschermen van het milieu, de volksgezondheid en de arbeidsomstandigheden van de gebruiker. Een gewasbeschermingsmiddel of biocide mag niet op de markt worden gebracht of gebruikt, tenzij het is toegelaten. Niet naleven kan resulteren in een boete. De AID trad de afgelopen periode niet sanctionerend op wanneer middelen die nog niet door het CTGB waren beoordeeld, werden verkocht of gebruikt door personen die niet in het bezit waren van een geldig bewijs van vakbekwaamheid.

De AID richt zich in 2010 niet alleen op gewasbeschermingsmiddelen. Samen met de VROM-Inspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit en de Waterschappen controleert de dienst de handel in biociden. Deze middelen om ongewenste organismen te bestrijden mogen alleen met een officiële toelating op de Nederlandse markt gebracht worden.