D66 wil duurzaamste stadion ter wereld

14/01/2010 09:05

D66 Fractie Rotterdam

Persbericht

Donderdag 14 januari 2010

D66 wil duurzaamste stadion ter wereld

Sociaal-liberalen eisen échte ambities

D66 Rotterdam neemt een definitief standpunt in over de nieuwe Kuip en het gebied eromheen als aan twee belangrijke voorwaarden is voldaan. De nieuwe Kuip, die plaats moet bieden aan 80.000 toeschouwers en plek kan zijn voor een eventuele WK-finale in 2018, dient het meest duurzame stadion ter wereld te worden. Verder stelt D66 als eis dat de nieuwe Kuip is gebaseerd op een financieel gezonde exploitatie.

De gemeente Rotterdam heeft de mond vol over duurzaamheid, en moet dat nu ook waarmaken bij de ontwikkeling van de nieuwe Kuip en het gebied eromheen. Dit zei D66 tijdens de behandeling van de Structuurvisie Stadionpark in de commissie FIBS. Het stadion, de ijsbaan en de woningen schieten qua scores op het gebied van duurzaamheid in het plan van de gemeente volgens D66 tekort. "De ambitie is een zeven. Wat mij betreft wordt het een tien", aldus Salima Belhaj, fractievoorzitter, "er wordt gestreefd naar duurzaamheidscores die ver onder het hoogst haalbare liggen. Rotterdam ziet zichzelf als de meest duurzame stad ter wereld. Om in Feyenoord-termen te spreken, het is nu tijd voor geen woorden, maar daden.

Meer dan voetbal

Bovendien strijdt D66 voor een Stadionpark waarin de gehele week iets te beleven valt. Eerder dienden de sociaal-liberalen daarom een motie in om ook horeca, recreatie en culturele faciliteiten deel te laten zijn van het gebied rondom de Kuip. Belhaj: "Het plan schiet ook hierin tekort, waardoor het gevaar bestaat dat het Stadionpark buiten wedstrijden om verlaten zal zijn. Mensen zorgen voor levendigheid, wat cruciaal is voor de broodnodige verbeteringen op Zuid."

D66 wacht op verdere informatie vanuit de verschillende betrokken partijen alvorens een standpunt in te nemen over Stadionpark. Voorop moet staan dat de legendarische sfeer in de Kuip ook in het nieuwe stadion aanwezig zal zijn. Belhaj: "Ook de nieuwe Kuip moet kolken. Alleen dan zitten er elke twee weken 80.000 supporters."





http://d66@stadhuis.rotterdam.nl