Gemeente Geertruidenberg


Terugkeer van zenders op kabel!

Na bijna een jaar van de kabel te zijn verdwenen keren TV5 Monde, RAI UNO en TVE weer terug in het Ziggopakket. Dit heeft alles te maken met de inzet van de programmaraad die al sinds april 2009 juridische procedures voert tegen Ziggo om de zenders op de kabel te houden.

De problemen tussen Ziggo en de programmaraden begonnen toen Ziggo begin 2009 het analoge pakket verkleinde. Daardoor moesten sommige zenders het veld ruimen. Ziggo hield echter geen rekening met het advies van de Programmaraad en bepaalde zelf welke zenders in het pakket thuishoorden. Het Commissariaat van de Media en de voorzieningenrechter in Groningen hebben duidelijk gemaakt dat Ziggo weliswaar de bevoegdheid heeft om het pakket te verkleinen, maar dat de adviezen niet genegeerd kunnen worden. In de Mediawet is geregeld dat een kabelmaatschappij de volgende zenders verplicht moet doorgeven: Nederland 1, 2 en 3, Omroep Brabant, de lokale plaatselijke zender en twee Vlaamstalige zenders. De Programmaraad brengt een bindend advies uit voor acht zenders. Alle overige zenders mag Ziggo zelf bepalen;daar heeft de Programmaraad geen zeggenschap over.

Omdat Ziggo het analoge pakket wil verkleinen, zal Ziggo nu zelf moeten bepalen welke zenders uit het aanbod verdwijnen om plaats te maken voor TV5, RAI UNO en TVE. Hierin heeft de Programmaraad geen stem.