Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


PERSBERICHT

Eerste crushbedrijf van Bunge EFISC gecertificeerd

Rijswijk, 14 januari 2010 - FEDIOL, de Europese plantaardige oliën en vetten- en eiwitindustrie, en AAF, de Europese zetmeelindustrie hebben de afgelopen jaren een eigen veiligheidstandaard voor de productie van ingrediënten voor diervoeder ontwikkeld, de zogenaamde European Ingredients Safety Code (EFISC). Deze zomer heeft een crushvestiging van Bunge in Ravenna, Italië, zich als eerste weten te certificeren voor deze standaard.

Dhr Paola Mazzesi, kwaliteitsmanager van Bunge;"De certificering verzekert dat onze grondstoffen veilig zijn voor de productie van diervoeder, maar ook dat de EFISC standaard solide is en klaar is om verder geïmplementeerd te worden in de oliën- en vettensector." In navolging op de certificering van Bunge loopt nu ook de certificatie van een Italiaans zetmeelbedrijf.

Dhr Silvio Ferrari, directeur van Assalzoo, de Italiaanse mengvoederindustrie, verwelkomt deze betrokkenheid van de ingrediëntenindustrie. "De veiligheid van diervoeders is een eerste vereiste voor het goed functioneren van de dierlijke productieketen in Italië. De ingrediëntenproducenten tonen aan dat zij bereid zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen en hiermee de Assalzoo Codex diervoederregeling, die de Italiaanse mengvoederindustrie onlangs gelanceerd heeft, te ondersteunen."

MVO zet zich samen met FEDIOL en AAF en andere ingrediëntenproducenten van diervoeder sinds 2005 in voor Europese harmonisatie van voedselveiligheidsborging binnen het European Feed Ingredients Platform, EFIP. Tot de partners van EFIP behoren onder andere FEFANA, Europese producenten van diervoederadditieven, en COCERAL, Europese handelaren van agrarische bulkproducten. FEDIOL en AAF hebben per 1 januari 2010 een eigen manager in dienst, Dhr Peter Brattinga, die zich namens beide organisaties zal inzetten voor Europese harmonisatie van voedselveiligheidsborging van diervoeder.