Grote schenking kunstwerken uit de Sanders collectie

14/01/2010 10:30

Instituut Collectie Nederland

Het Instituut Collectie Nederland (ICN) heeft een schenking van 90 schilderijen, werken op papier, sculpturen en objecten van Nederlandse kunstenaars ontvangen van het echtpaar Pieter en Marieke Sanders-tenHolte. Deze schenking komt uit een omvangrijke kunstcollectie van ca. 1000 objecten die met groot enthousiasme en kennis is verzameld.

De collectie Sanders is een veelzijdige collectie en bevat naast hedendaagse kunst van Nederlandse kunstenaars en internationale fotowerken ook precolumbiaanse sculpturen en grafgiften. In samenspraak met de schenkers heeft het ICN een keuze gemaakt uit de collectie moderne en hedendaagse Nederlandse beeldende kunst. De schenking betreft 90 werken uit de jaren 80 en 90 en enkele recentere werken van Nederlandse kunstenaars.

De schenking Sanders biedt een prachtige aanvulling op de collectie moderne en hedendaagse kunst van het ICN. Van enkele kunstenaars, zoals Robbert-Jan Gijzen (1974) en Nour Eddine Jarram (1956) is nog geen werk aanwezig in de rijkscollectie. Een bijzondere aanwinst is het schilderij 'Eclips, no 14' van de enkele jaren geleden overleden Rudi van de Wint (1942-2006) Ook geweldige aanwinsten zijn een groot beschilderd wandobject (1999) van Piet Tuijtel en het 'Portret van Edgar Allan Poe' uit 1992 van Emo Verkerk (1955). In de ICN collectie bevinden zich al 10 portretten uit de jaren '80 van Verkerk.

Van een groot aantal kunstenaars, zoals Arie Berkulin, Fons Brasser, Carel Visser en Auke de Vries, heeft het ICN via de schenking Cleveringa in 1988 en via Rijksaankopen tussen 1984 en 1992 al ouder werk in bezit. Na het beëindigen van het budget voor Rijksaankopen in 1992 heeft de collectie moderne kunst van het ICN weinig aanvullingen hedendaagse kunst meer gekregen.

Veel musea in Nederland vullen hun tentoonstellingen en vaste collectie aan met werk in bruikleen uit de ICN collectie. De vraag van musea naar recent werk van bepaalde kunstenaars is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Met de verwerving van deze schenking kan een groot deel van de aanvragen weer beantwoord worden. De meeste kunstwerken zijn direct beschikbaar voor de uitleen aan de musea en de inrichting van ministeries.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.icn.nl/nl/actueel/pers/schenking-collectie-sanders-140110