Gemeente Hoorn

Aantal alcoholjongeren in Westfriesgasthuis in 2009 licht gestegen

In 2009 zijn dertig jongeren tot 18 jaar met alcoholvergiftiging in de polikliniek Jeugd en Alcohol van het Westfriesgasthuis opgenomen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2008 en 2007, maar de explosieve stijging sinds 2004 lijkt voorbij. Wel is sprake van een sterke daling van het aantal 14- en 15 jarigen. Bijna 9 procent van het spoedvervoer van jongeren tot 18 jaar per ambulance in West-Friesland heeft te maken met overmatig alcoholgebruik. De meeste jongeren worden op straat aangetroffen of in een café. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Westfriesgasthuis en de ambulancezorg van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Sinds 2004 stijgt het aantal jongeren dat met alcoholvergiftiging in het Westfriesgasthuis wordt opgenomen explosief. In 2004 waren dat er nog 2, maar in 2007 was dat aantal opgelopen tot 24. Onder andere deze cijfers én de cijfers over het drinkgedrag van jongeren waren voor de West-Friese gemeenten en hun partners in de gezondheidszorg reden om eind 2007 de handen ineen te slaan om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen. Daarvoor werd een projectorganisatie in het leven geroepen onder bestuurlijke leiding van de stuurgroep Jeugd, Alcohol en Drugs West-Friesland.

Landelijke pilot
Het Westfriesgasthuis is een van de vier ziekenhuizen in Nederland die deelnemen aan een landelijke proef om alcoholschade bij jongeren te voorkomen. Er wordt een werkwijze ontwikkeld en uitgeprobeerd om verdere alcoholschade bij de opgenomen jongeren te voorkomen. Er vindt altijd binnen zes weken na opname een gesprek plaats van de kinderarts én de kinderpsycholoog met kind en ouders. Er worden (neuro-)psychologische testen gedaan en de uitslagen worden besproken. Na een half jaar vindt opnieuw een gesprek met kinderarts en psycholoog plaats en soms afsluitend bloedonderzoek.

Boven landelijk gemiddelde
In 2008 bedroeg het aantal alcoholjongeren in het Westfriesgasthuis 25, in 2009 waren dat er 30, waarvan 2 van buiten de regio. Het gemiddelde promillage alcohol in het bloed van de opgenomen jongeren in 2009 was 2,03 promille. Dat is iets lager dan in 2008, maar iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Wel had het Westfriesgasthuis in 2009 een triest landelijk record met een hoogst gemeten waarde van 3,9 promille. Een alcoholpromillage van 1,9 promille (landelijk gemiddelde) komt overeen met tien standaardglazen alcohol. Kinderarts Arjen Verboom van het Westfriesgasthuis ziet ook lichtpuntjes. Het aantal heel jonge drinkers is sterk gedaald. In 2008 ging het in 60 procent van de alcoholvergiftigingen nog om jongeren van 15 jaar of jonger, in 2009 was het aandeel jonge kinderen gedaald tot 33 procent. Wel worden er sinds 2007 relatief steeds meer meisjes opgenomen. In 2009 was 40 procent van de opgenomen jongeren een meisje.

Vooral in de weekends
De meeste opnamen (63 procent) vinden plaats in de nacht van zaterdag op zondag. Dat klopt ook met de cijfers van het ambulancevervoer. Op initiatief van de stuurgroep Jeugd, Alcohol en Drugs West-Friesland wordt sinds mei 2009 bijgehouden welk spoedambulancevervoer van jongeren te maken heeft met overmatig alcoholgebruik. Westfriesgasthuis en de ambulancezorg van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord hebben hierover afspraken gemaakt.

Op straat en in cafés
Van mei tot en met december 2009 hebben ambulances in West-Friesland veertien alcoholjongeren met spoed naar het Westfriesgasthuis vervoerd. In de rest van Noord-Holland Noord waren dat er elf. In West-Friesland was er in 9 procent van het spoedvervoer van jongeren tussen de 10 en 18 jaar sprake van overmatig alcoholgebruik. In de rest van Noord-Holland was dat 6 procent. De meeste jongeren (7) werden op straat gevonden, gevolgd door cafés (5). De rest (2) werd vanuit huis met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. In de rest van Noord-Holland is sprake van een vergelijkbaar beeld.

Meer informatie over het project Jeugd, Alcohol en Drugs en de cijfers is te vinden op www.westfrisland.nl.

Laatste wijziging van deze pagina: