Politie Haaglanden

Persberichten 14 januari

Haaglanden, 14-01-2010

Politie zoekt getuigen van verkeersonenigheid
Den Haag De recherche van bureau Ypenburg-Leidschenveen is op zoek naar getuigen van een incident op de A12, waarbij er op de auto van een 33-jarige Rotterdammer werd geschoten. Vermoedelijk vormde een verkeersonenigheid de aanleiding. De man raakte gelukkig niet gewond. De Rotterdammer reed dinsdagavond 12 januari rond 21.45 uur op de A12, komende vanaf de Utrechtse baan. De man reed op de baan richting Amsterdam, maar besloot op het laatste moment alsnog voor te sorteren richting Rotterdam. Kort daarna merkte hij dat er een grote, donkere auto gelijkend op een MPV of terreinwagen achter hem reed, die met grootlicht naar hem seinde. Plots kwam de auto naast hem rijden en werd er op hem geschoten. De man belde direct de politie, die een onderzoek instelde.
In het kader van dit onderzoek is de politie is op zoek naar getuigen van het schietincident of mensen die dinsdagavond 12 januari rond 21.45 uur de grote, donkere auto op de A12 hebben zien rijden. Ook mensen die anderzijds informatie hebben die de politie kan helpen bij het opsporen van de bestuurder van de grote, donkere (terrein)auto worden dringend verzocht contact op te nemen met de recherche van bureau Ypenburg-Leidschenveen, op telefoonnummer 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan met M., op 0800-7000.

Barbecuetje binnen tegen de kou
Den Haag In een woning aan de Newtonstraat probeerde een 48-jarige Haagse vrouw woensdag 13 januari rond 14.00 uur zichzelf warm te houden door in de woning afvalhout op een barbecue te verbranden. Zij veroorzaakte hiermee veel rookoverlast. De vrouw verklaarde dat zij de woning aan het schoonmaken was van hennepafval en omdat zij geen verwarming meer had, besloot ze zichzelf met de barbecue warm te houden. In de woning waren nog twee Haagse mannen van 24 en 47 jaar aanwezig.
Uit onderzoek bleek dat de betrokkenen inderdaad eerder al waren aangehouden in verband met een hennepkwekerij. Nu kreeg zij een proces-verbaal voor het verbranden van afvalhout in de woning.

Hulpvaardige reiziger beëindigt vechtpartij
Den Haag Dankzij het kordate optreden van een reiziger kon op de Donau een vechtpartij in een randstadrailvoertuig worden beëindigd. De man haalde twee kemphanen uit elkaar die het met elkaar aan de stok hadden gekregen. Aan het politiebureau bleek dat de ruzie ontstond omdat een 24-jarige vrouw op verzoek van een 59-jarige man haar muziek niet zachter wilde zetten. Van het een kwam het ander en uiteindelijk ontstond in de tram de vechtpartij. Na een goed gesprek kwamen beiden tot inkeer en met een handdruk werd de onenigheid beëindigd.

Zonder rijbewijs, een gevaar op de weg
Den Haag De politie betrapte woensdag 13 januari rond 12.30 uur een 23-jarige man uit Vlissingen op rijden zonder rijbewijs. De man vertoonde vreemd gedrag door met zijn auto rechts voor te sorteren, maar daarna linksaf te slaan. Vervolgens bleef hij op de Koningskade continu links rijden. De agenten hielden hem op de Lekstraat staande. Hij kreeg een proces-verbaal voor het verkeerd voorsorteren, onnodig links rijden en het rijden zonder rijbewijs.

Super-super snelrecht
Den Haag - Politieagenten zagen woensdag 13 januari om 16.30 uur via camerabeelden dat een 18-jarige Hagenaar een gebouw op de Van Ostadestraat met graffiti bespoot. Aangekomen op de locatie spraken zij de jongen aan. Hij bekende zijn werkzaamheden gelijk. De instantie waarvan de jongen de muur had bespoten, besloot geen aangifte te doen, maar samen met hem naar een oplossing te zoeken. Korte tijd later zagen de agenten dat de jongen zelf zijn kunstwerk van de muren haalde.

Proces-verbaal voor heling fiets
Den Haag Agenten ontdekten woensdag 13 januari rond 16.45 uur dat een 33-jarige Hagenaar op een gestolen fiets over de Coevordenstraat reed. Hij reed op een mooie damesfiets met nette fietstassen. Uit onderzoek bleek dat de eigenaresse van de fiets aangifte had gedaan van diefstal. De vrouw was erg blij dat zij haar fiets terug kreeg. De verdachte verklaarde de fiets geleend te hebben van een vriendin en niets van diefstal af te weten. De politie gaf hem een proces-verbaal voor heling.

Heldhaftige medepassagier
Den Haag - Bij een tramhalte op De Heemstraat greep een tramreiziger woensdagmiddag 13 januari om 16.50 uur eigenhandig drie verdachten van 12, 16 en 17 jaar, afkomstig uit Den Haag in de spreekwoordelijke kraag. Het drietal mishandelde namelijk twee personen (13 en 42 jaar, beiden uit Den Haag) die bij het uit de tram stappen per ongeluk tegen één hen was gebotst. Gewaarschuwde politieagenten namen het werk van de heldhaftige 41-jarige Leidenaar over en namen de verdachten mee naar het politiebureau. De slachtoffers deden aangifte.

Onder invloed door rood
Den Haag Politieagenten zagen donderdag 14 januari om 04.20 uur een 31-jarige automobilist op de Mercuriusweg door rood licht rijden. De agenten spraken de man aan, waarna bleek dat hij teveel alcohol had gedronken. Hij blies 525 ugl en kreeg meerdere processen-verbaal. Een 42-jarge automobilist viel door zijn langzame rijgedrag op de Mozartlaan ook door de mand. Hij blies 665 ugl en kon zijn rijbewijs inleveren.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Plakkers betrapt
Den Haag De politie betrapte woensdagmiddag 13 januari om 14.00 uur twee mannen (22 en 23 jaar) die op het Van Weerden Poelmanpad illegaal posters aan het plakken waren. De politie nam de posters en de emmers met plakmengsel in beslag. Beide mannen kregen een proces-verbaal.

Vrouw gewond bij ongeval
Leidschendam-Voorburg Een 54-jarige Zoetermeerse raakte woensdag 13 januari om 18.15 uur gewond bij een ongeval op de Koningin Julianaweg. Lopend en met de fiets aan haar hand stak de vrouw de rijbaan over en werd aangereden door een 18-jarige scooterrijder die haar niet meer kon ontwijken. De vrouw brak vermoedelijk haar pols. De GGD vervoerde haar naar het ziekenhuis.

Moeder en dochter met de schrik vrij
Den Haag/Westland Een 32-jarige automobiliste uit Honselersdijk raakte woensdag 13 januari om 15.00 uur met haar auto op de Lozerlaan van de weg. De vrouw raakte waarschijnlijk met een wiel de berm en verloor daardoor de macht over het stuur. Zij belandde vervolgens met haar auto in het naast gelegen water. Zowel de 32-jarige vrouw als haar 5-jarige dochter kwam met de schrik vrij en raakte niet gewond.

Verdachte van beroving in hechtenis
Westland/Naaldwijk De politie hield dinsdag 29 december een 16-jarige Naaldwijker aan op verdenking van een straatroof. De jongen beroofde dinsdag 8 december op de Kerklaan een 79-jarige vrouw van haar handtas. De dader was destijds op een fiets en wist de tas van de vrouw los te rukken. Uit het ingestelde rechercheonderzoek kwam de identiteit van de 16-jarige jongen naar voren. De jongen werd op oudejaarsdag voorgeleid aan de rechtercommissaris die de hechtenis met 14 dagen verlengde. Ook de raadkamer was dinsdag 12 januari van mening dat de jongen langer in hechtenis moest blijven. Zijn hechtenis werd dan ook met 30 dagen verlengd. De recherche onderzoekt momenteel of de jeugdige verdachte voor meerdere straatroven verantwoordelijk kan worden geacht.

Verwarde man aangehouden
Delft Voor zijn eigen veiligheid en die van zijn omgeving hielden politieagenten woensdag 13 januari rond 16.00 uur in een woning aan de Lambarenestraat een 25-jarige man aan. Omdat de man in zeer verwarde toestand verkeerde en had gedreigd om politieagenten neer te steken, werden meerdere agenten en een politiehond ingezet. De man is overgebracht naar een politiebureau, waarna een hulpverleningstraject werd gestart.

Politie onderzoekt autobrand
Zoetermeer De recherche stelt een onderzoek in naar een brand in een bestelbus op de Wattstraat. De brandweer rukte donderdag 14 januari, kort na middernacht uit nadat omwonenden 112 hadden gebeld. Door de brand raakte de auto zwaar beschadigd. De politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting en roept getuigen op zich te melden aan Bureau Zoetermeer via 0900-8844.

Politie waarschuwt vals geld in omloop
Zoetermeer De politie kreeg in het nieuwe jaar opvallend veel meldingen binnen dat er in Zoetermeer vals geld in omloop is. Politieagenten hielden woensdag 23 december om 15.30 uur twee mannen (16 en 19 jaar) aan op verdenking van oplichting met behulp van vals geld. Het duo betaalde bij een bloemenzaak aan de Ackershof in Pijnacker-Nootdorp een bos bloemen met een vals biljet van 50 euro. Ook bij een ondernemer aan de Oostlaan wisten de twee mannen met vals geld een pakje sigaretten te kopen. Toen zij bij een sportzaak wederom probeerden enkele artikelen te kopen, ontdekte de verkoper dat zij met vals geld betaalden. Direct belde hij de politie, die in de omgeving een onderzoek naar het tweetal instelde. Nabij een halte van Randstadrail zagen de agenten de twee jongens met een bos bloemen lopen. Zij werden ingerekend. Ondanks de aanhouding van de twee jongeren blijven de meldingen over vals geld binnenkomen. Vooral op middelbare scholen zijn de valse biljetten van 50 euro in omloop. Schoolwijkagenten onderhouden contacten met de scholen om alert te kunnen reageren in geval van meldingen van vals geld. Een cateraar die verantwoordelijk is voor meerdere middelbare scholen, in en buiten Zoetermeer, heeft inmiddels zestien valse biljetten ontvangen. De politie waarschuwt dat het in omloop brengen van vals geld een misdrijf is, waarop forse straffen staan. Daarnaast verzoekt de politie aan het publiek alertheid bij het ontvangen en uitgeven van biljetten van 50 euro.

Controleren
In elk eurobiljet zitten 37 kenmerken waaraan je echt van nep kunt onderscheiden. Je hoeft ze uiteraard niet allemaal te kennen, maar er zijn een paar algemene zaken waar je op kunt letten. Door te kijken en te voelen kun je al zeven dingen controleren. Zie je het watermerk bijvoorbeeld? Ook heb je de veiligheidsdraad. Dit is een donkere baan van apart materiaal die tijdens het maken van het papier al is aangebracht. Het derde kenmerk is een op de voorkant gedrukt gedeelte van de cijfers, die de waarde van het biljet aangeven. Op de achterzijde is het ontbrekende gedeelte van deze cijfers afgedrukt. Als je het biljet tegen het licht houdt vormen deze delen samen de waarde van het biljet. Als je het biljet voelt, mag het niet glad of vettig aanvoelen, het papier is immers van katoen. Ook kun je de inkt voelen. Als je vervolgens het biljet kantelt kun je een hologram zien. Voor meer informatie, kijk op www.mkbservicedesk.nl