Wageningen Universiteit en Researchcentrum Indikken melk op boerderij ook in Nederland mogelijk

14 jan 2010

Indikken van melk op de boerderij is technisch mogelijk, maar wordt in Nederland nog niet toegepast. In het buitenland gebeurt het wel al op enkele tientallen grote melkveebedrijven met een paar duizend melkkoeien. Melk kan goed op de boerderij worden ingedikt met membraantechnieken, zoals omgekeerde osmose en ultrafiltratie. Behalve membraantechnieken is ook indampen en vriesdrogen mogelijk, maar die opties zijn financieel niet aantrekkelijk. Innovatieve technieken â zoals membraandestillatie, freeze-concentration en fractioneren van eiwitten uit melk â lijken interessant, maar daar is nog geen of weinig ervaring mee. Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research.

Kwaliteit rauwe melk
Er is niet veel informatie over de effecten van indikken op de kwaliteit van rauwe melk, zoals kiemgetal en de zuurtegraad van het melkvet. Daarvoor is onderzoek nodig op kleine schaal, waarbij ook naar procestemperaturen en de reiniging wordt gekeken. Er zijn aanwijzingen dat indikken bij temperaturen tussen 30-40 graden Celsius het kiemgetal verhoogt. Een oplossing daarvoor kan zijn om melk bij lage temperatuur in te dikken of als melk warm wordt ingedikt, te zorgen voor een uiterst laag kiemgetal en snel in te dikken en koelen.

Bacteriologische kwaliteit
Voor het behoud van de bacteriologische kwaliteit zijn cruciaal: het goed kunnen reinigen van de membranen, de tijdsduur van het proces, de procestemperatuur, de kwaliteit van het uitgangsmateriaal en de tijd tot de koeling.

Wetgeving
Melkveehouders die op hun eigen bedrijf willen indikken, krijgen te maken met wetgeving. Van een âgewoneâ melkveehouder die aan de kwaliteitsborgingprogrammaâs van de zuivel moet voldoen, wordt hij een zuivelwerker met de daarbij behorende regelgeving. Het fabrieksquotum moet dan worden omgezet in een consumentenquotum. Daarnaast moet de melkveehouder voor een afnemer van zijn ingedikte melk zorgen en hij moet afspraken maken over de productprijs en het transport. Economisch gezien kan een terugverdientijd beneden de 10 jaar worden gehaald als dezelfde prijs voor kilogrammen vet en eiwit wordt betaald als nu voor gewone rauwe melk en wanneer de afvoer- en transportkosten onder de ⬠4,- per 100 kg ingedikte melk blijven. Als we rekenen met afvoerkosten inclusief transport in de richting van de huidige negatieve grondprijs (ca. ⬠3,- per kg melk), dan liggen de terugverdientijden beneden de 5 jaar.

Melkveehouders hebben interesse om zelf melk in te dikken, omdat zij meerwaarde aan hun melk willen toevoegen. Wel roept deze ontwikkeling nog veel vragen bij hen op, vooral over de kwaliteit van de melk (zuurtegraad melkvet) en de economische aspecten. Een belangrijk discussiepunt is hoe de ingedikte melk uitbetaald moet worden. Als een melkveehouder melk wil gaan indikken, moet hij gesprekken voeren over afname en productprijs, omdat de melkveehouder zuivelverwerker wordt volgens de wetgeving. Een melkveehouder kan niet van de ene op de andere dag ingedikte melk gaan leveren aan de fabriek alsof het rauwe melk is.

Downloaden rapport en rekentool
Rapport 282 âMogelijkheden van indikken van melk op de boerderijâ van Judith Poelarends et al. kunt u hier gratis downloaden.

Het praktijknetwerk âHaalbaarheidsbepaling indikken van melk op boerderijschaalâ ontwikkelde een rekentool, die u kunt vinden op www.verantwoordeveehouderij.nl/producten/netwerken2008/14/melk-i-wijze r/index.asp

Contact
Judith Poelarends
Tel. 0320 - 293 431

(c) 2010 Wageningen UR.