Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

14 januari 2010. Dit is een gezamenlijk persbericht van NWO-NCF en SARA

25 jaar rekenmeesters in meesterwerk
NCF en SARA vieren 25 jaar supercomputing in Nederland

De Rekenmeesters, een toekomstgericht beeld van 25 jaar grootschalig rekenen in Nederland biedt inzicht in alles wat te maken heeft met supercomputers. Het omvangrijke boekwerk is een gezamenlijke uitgave van de stichting Nationale Computerfaciliteiten en SARA Reken- en Netwerkdiensten. Het ruim 300 pagina's tellende boek beschrijft de complete geschiedenis van de nationale supercomputerdienstverlening en gaat in op de betekenis van supercomputers voor de wetenschappelijke gemeenschap in Nederland. Tijdens de 25ste SARA Superdag hebben NCF en SARA het boek gepresenteerd.

Het boek De Rekenmeesters, een toekomstgericht beeld van 25 jaar grootschalig rekenen in Nederland toont wat supercomputers zijn, hoe ze gebruikt worden, hoe ze werken, hoe ze geïnstalleerd en onderhouden worden. Het biedt inzicht in beleid, architectuur en nut en noodzaak voor de wetenschap en de kenniseconomie in Nederland.

Het belang van supercomputers
Supercomputers bestaan al langer dan 25 jaar, maar iets meer dan 25 jaar geleden, in 1984, werd bij SARA de eerste 'nationale supercomputer' in gebruik genomen. Iedere wetenschapper met een goed onderbouwd voorstel, kon en kan via NCF gebruik maken van de nationale supercomputer. SARA is verantwoordelijk voor het systeemmanagement en de ondersteuning van de honderden Nederlandse wetenschappelijke gebruikers van het systeem.

Ontwikkelingen binnen een grote verscheidenheid aan vakgebieden zijn alleen mogelijk door het gebruik van supercomputers. Dat geldt onder andere voor klimaatonderzoek, meteorologie, sterrenkunde, aerodynamica van vliegtuigen en auto's, maar bijvoorbeeld ook voor de ontwikkeling van wasmiddelen. Met het boek De Rekenmeesters positioneren NCF en SARA de nationale supercomputerdienstverlening en daarbij richten ze hun blik ook op de toekomst van supercomputing in Nederland.

Patrick Aerts, directeur van NCF: 'In het boek wordt duidelijk gemaakt hoe waardevol de supercomputerinfrastructuur in Nederland was, en nog steeds is. Daarom willen we in het belang van de Nederlandse wetenschap, maatschappij en economie de stap maken naar een toppositie in Europa. Zo blijven we aansluiten op de ontwikkelingen in de grote Europese landen en in de VS. Het is daarom zeer verheugend te constateren dat het kabinet zich op 18 december 2009 heeft uitgesproken voor het naar Nederland halen van een van de voorziene Europese supercomputers.'

Anwar Osseyran, directeur van SARA: 'De toekomst van wetenschap en economie in deze wereld, waar innovatiesnelheid en technologische voorsprong het verschil maken, wordt voor een steeds groter deel bepaald door de mate waarin we beschikken over geavanceerde supercomputerkennis, -infrastructuur en -diensten zoals Wim Nieuwpoort in het CRIVA rapport in 1981 al had bepleit.'

Op de jubileumeditie van de SARA Superdag hebben de directeuren van beide organisaties de eerste twee exemplaren van het boek aangeboden aan prof. dr. Jos Engelen, voorzitter van het Algemeen Bestuur van NWO, en drs. Willem te Beest, voorzitter van het bestuur van SURF.

Het boek
Titel: De Rekenmeesters. Een toekomstgericht beeld van 25 jaar grootschalig rekenen in Nederland ISBN: 978-90-77875-50-6
Hardcover, gebonden, 311 pagina's
Eindredactie: Peter Michielse (NCF)
Verkrijgbaar bij NCF per email ncf@nwo.nl, zolang de voorraad strekt.

NCF
NCF is een onafhankelijke stichting onder de paraplu van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NCF is verantwoordelijk voor de high-end computing infrastructuur voor wetenschappelijke en publieke onderzoeksinstellingen in Nederland.

SARA
SARA Reken- en Netwerkdiensten is het nationale Supercomputing en grid servicecentrum. SARA is een van de belangrijkste ICT-supernodes in Europa en een Tier-1 center voor CERN. SARA ondersteunt wetenschappelijke onderzoekers bij het gebruik van de nationale ICT-onderzoeksinfrastructuur. Deze ondersteuning omvat expert user support (help desk, grid-tutorials, cursussen), optimalisatie, parallellisatie en hyperscaling van user codes, visualisatie en data-analyse van complexe datasets, het geschikt maken van systemen en applicaties voor grid-toepassingen, ondersteuning bij Grand Challenge applicaties en het leveren van e-Science support.


---

Meer informatie:

- Naomi Messing (NCF)

- t.: +31 (0)70 344 05 26, n.messing@nwo.nl

- www.nwo.nl/ncf


- Marina den Hartog (SARA)

- t.: +31 (0)20 592 80 09, m.den.hartog@sara.nl
- www.sara.nl

10-03