Gemeente Langedijk


* Nieuwjaarstoespraak 2010 Burgemeester Cornelisse

Nieuwjaarstoespraak 2010 Burgemeester Cornelisse

14-01-2010 -
Tijdens de raadsvergadering op 12 januari hield burgemeester Hans Cornelisse zijn nieuwjaarstoespraak.
Raadsleden, dames en heren aanwezigen. Graag wens ik u allen een gezond en succesrijk 2010. Van een nieuwjaarstoespraak verwacht u een mengeling van terugkijken, vooruitkijken en wellicht een thema. Maar nu ons openbaar leven steeds meer beïnvloed wordt door - en in het teken staat van het winterweer begin ik met onze medewerkers die de wegen begaanbaar hebben gehouden; nu al weken lang hebben zij een topprestatie geleverd; in de nacht, overdag en in de avond., in de weekends. Een applaus lijkt me op zijn plaats, ook voor de medewerkers die alle telefoontjes behandelen.

Ook de huisvuilinzameldienst probeert de dienstverlening zoveel mogelijk ongestoord te laten verlopen en zoals u weet zijn onze parate diensten van brandweer, politie en ambulance "gewoon" inzetbaar, als geen mens meer de weg opgaat. Applaus ook voor hen.

2009 was een bewogen jaar; van Obama, de kredietcrisis en teruglopende economie, Koninginnedag in Apeldoorn tot "Kopenhagen", de Mexicaanse griep, DSB/AZ en de natuurbranden in buurgemeente Bergen. Op zich al belangrijke gebeurtenissen, de moderne media brengen alles met een intensiteit en omvang die nog weer eigen processen teweeg brengt. Ik zou zeggen dat de wereld door genoemde gebeurtenissen en de berichtgeving erover weer kleiner is geworden. Ook, of juist als je dat weet, zullen veel mensen zich afvragen wie er voor oplossingen moet zorgen en of zij zelf aan die grote problemen kunnen bijdragen. Twijfel is best te begrijpen, dus is er een extra beroep op inwoners om mee te doen nodig.

De gemeente kan het als haar taak zien om kaders daarvoor te ontwikkelen; in Langedijk heeft u als raad daarvoor met "de Millenniumgemeente" zelf een extra en aansprekend kader gekozen. De gekozen problematiek spreekt mensen aan en het moet kunnen lukken om daar te bereiken dat mensen eigen mogelijkheden ontwikkelen die bijdragen aan in dit geval, de millenniumdoelstellingen; thuis en op het werk. Een heel positieve ontwikkelingsmogelijkheid waarvoor u in 2009 een basis hebt gelegd en waar dit jaar weer initiatieven worden voorbereid door de actieve Millenniumcommissie. En waarbij de gemeente ook om een bijdrage is gevraagd.

Ook op het gebied van de veiligheid worden burgers bij het werk betrokken. In Langedijk kennen we "Pak'm" en afgelopen jaar waren er op dat vlak weer goede acties. Hetzelfde geldt voor de jeugdproblematiek in Noord-Scharwoude en Oudkarspel; in de aanpak ervan wordt samengewerkt met buurtbewoners.

Maar ook bij de bestrijding van georganiseerde criminaliteit wordt samengewerkt tussen politie, justitie en inwoners. Het integrale veiligheidsbeleid in Langedijk heeft deze filosofie al als basis gelegd. Van een overheid als inhoudelijk deskundige komen we steeds meer tot een gemeente als een procesorganisatie. Die weg is niet altijd eenvoudig. Maar als onze organisatie gekenmerkt wordt door het zijn /bieden van een leeromgeving - en ik ben daarvan overtuigd - dan mogen we de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Een ander proces waar we nieuwe oriëntatie en richting zoeken betreft de gemeentelijke samenwerking.

Dames en heren, samenwerking vraagt denk ik om bestuurders met empatische kwaliteiten. Begrip hebben voor het belang van een ander kan samenwerking vergemakkelijken. Voor het komend jaar zullen gemeenten in de regio Alkmaar elkaar sterker nodig hebben; om kansen te benutten , bijvoorbeeld in de operationele sfeer van gemeentelijke taken. De financiële krapte zal daaraan het nodige bijdragen. Overigens was 2009 een jaar waarin de regionale samenwerking resultaat heeft opgeleverd: de reactie op de provinciale structuurvisie en de woningbouw-verstedelijkingsopgaven. Straks zal het, als de woningmarkt zwak blijft, wel gaan om onderlinge afspraken over wat, waar gebouwd gaat worden en dan kijken we hoe we daar uitkomen. 2009 was het jaar waarin we met Twuijverhoek heel hoog gescoord hebben; het vasthouden van zo een niveau is zeker niet makkelijk!

Een heel andere kant van Langedijk is de inzet van vrijwilligers. De gemeente activeert waar gewenst en steunt waar nodig; van dat beleid is de verf nog niet droog, zo recent is dat. Als heel mooi voorbeeld van vrijwilligerswerk hebben we op 22 december kunnen genieten van een kerstwandeling van de Binding, via allerlei theater-kerstscenes naar het eindpunt in Broek op Langedijk. Werkelijk indrukwekkend; waarvan 800 deelnemers hebben genoten. Hulde voor de samenwerkende kerken. in Langedijk.

Een ander punt.

Financiële krapte dreigt, ook voor gemeenten. U weet het, er moet 35 miljard bezuinigd worden in ons land. Bij alle rampspoed die voor de gemeente wordt aangekondigd zeg ik: welke bestuurslaag moet de burger de meeste service bieden, de gemeente als eerste overheid ook, en de bijdrage aan werkgelegenheid in de regio die gemeenten bieden.

Voor mij is het daarmee niet van tevoren logisch dat gemeenten evenredig moeten bezuinigen met het rijk. Dat punt zou wat mij betreft meer benadrukt moeten worden: investeren in gemeenten in het belang van de burgers.

Tenslotte de gemeente als leerschool van de democratie. U bent als raadsleden, als fracties, met uw partij als basis, belangrijk voor de lokale democratie. Uw grote inspanningen in het afgelopen jaar hebben er mede voor gezorgd dat de burgers, via u, aan bod zijn gekomen. Er zijn meerder invalshoeken waarmee je naar zaken kunt kijken en u belichaamt dat. Ik heb met de politieke partijen ook overleg over welke activiteiten gemeenschappelijk kunnen worden ondernomen. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen.

Ik wens alle partijen die deelnemen aan de raadsverkiezingen veel succes, veel belangstelling voor hun werk en straks een hoge opkomst. Daarom mijn oproep aan alle Langedijker kiezers toch vooral te gaan stemmen. Uw stem telt, telt 4 jaar lang !!

Nogmaals, namens het gemeentebestuur een gezond en succesrijk 2010.