Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen op zoek naar explosieven in stationsomgeving

Liggen er nog restanten van bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog? Al langere tijd werkt de gemeente Geldermalsen aan plannen die moeten leiden tot herinrichting van de stationsomgeving in de kern Geldermalsen. Voor het gebied aan de westkant van het station ligt er inmiddels een definitief ontwerp.

In de voorbereidingsfase is een oriënterend onderzoek gedaan naar het risico van de aanwezigheid van niet ontplofte explosieven die in dit gebied na de Tweede Wereldoorlog zijn achtergebleven. Tijdens deze oorlog werden het station en de omgeving daarvan meerdere malen gebombardeerd. Uit dit eerste onderzoek is gebleken, dat de kans bestaat dat er op enkele locaties inderdaad nog explosieven aanwezig zijn. Veldonderzoek (detectie en benadering) moet hier meer zekerheid over geven en bij het daadwerkelijk vinden van explosieven moeten deze worden geruimd. Het veldonderzoek en eventuele ruiming van aangetroffen explosieven is noodzakelijk, omdat anders de herinrichting van dit gebied niet kan worden opgepakt. Besluitvorming hierover moet plaatsvinden door de gemeenteraad op 23 februari a.s.

De totale kosten van voorbereiding, veldonderzoek en eventuele ruiming worden geraamd op maximaal EUR 325.000,--. Van dit bedrag wordt 70% gedekt door een zogenaamde suppletie-uitkering vanuit het Rijk. De gemeentelijke kosten worden binnen het project opgevangen.

Om het veldonderzoek te kunnen uitvoeren is noodzakelijk dat de aanwezige beplanting wordt verwijderd. De hiervoor noodzakelijke kapvergunning is al eerder afgegeven.

---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
Fax: (0345) 573 258