Gemeente Leeuwarden



Bron: Gemeente Leeuwarden (13-01-2010)

VVD stelt vragen over aantal wijkagenten in Leeuwarden

Sieds Brouwer heeft namens de VVD-fractie een aantal schriftelijke vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders over de inzet van wijkagenten in de gemeente Leeuwarden. Directe aanleiding is het bericht op de RTL Nieuwssite

Originele tekst:

Geacht college,

Op de RTLNieuwssite kwamen wij het volgende bericht tegen:

Nog geen kwart van de politiekorpsen laat de wijkagent volwaardige wijkagent zijn. Driekwart van alle korpsen zet wijkagenten ook in voor regulier politiewerk, zoals de noodhulp. Dat zegt hoofdcommissaris Bryan Rookhuijzen van de Raad van Korpschefs in een interview met RTL Nieuws. Volgens de normen moet een wijkagent 80% van de tijd in de eigen wijk aan het werk zijn. Van de 25 politiekorpsen lukt het maar 6, waaronder het korps Utrecht. 19 korpsen, waaronder Limburg-Noord, zetten hun wijkagenten ook in voor regulier politiewerk. Rookhuijzen: "Er komt zo veel werk op eenheden af, dat al heel vlug de inzet van de wijkagent vereist is om bij te dragen aan het werk dat er ligt in de breedte." Er is dus een tekort aan agenten. In 2007 is ruim 27 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 500 extra wijkagenten: van 2600 naar 3100 volgend jaar. Het aantrekken van de extra agenten loopt volgens de Raad volgens plan, maar het duurt nog jaren voordat de wijkagent echt al z'n tijd in de wijk doorbrengt. Dat heeft ook gevolgen voor het veiligheidsbeleid voor de probleemwijken."

Er is dus extra geld vrijgemaakt voor inzet van agenten in de wijken volgens de normen. De informatie die de VVD Leeuwarden momenteel heeft is dat Leeuwarden recht heeft op 16 wijkagenten, vrijgesteld van andere diensten. Er zijn er nu minder (12 of 13), die ook nog eens noodhulp, recherchewerk en horecatoezicht doen. De VVD vindt wijkagenten van belang, zij kennen de buurt als hun broekzak, en kunnen ook veel preventief werk doen.

De VVD Leeuwarden heeft de volgende vragen:


· Is deze situatie zoals landelijk geschetst ook op Leeuwarden van toepassing? Zo ja, hoe gaat het college c.q. de korpsbeheerder zorgen dat de wijkinzet van wijkagenten wordt conform de normen van 80% in de wijken in Leeuwarden? Waarom is de landelijke afspraak in Leeuwarden nog niet ingevuld?

· Op hoeveel wijkagenten heeft Leeuwarden conform de norm recht? Hoeveel wijkagenten zijn er in Leeuwarden actief? En hoeveel % van hun tijd kunnen ze besteden aan de feitelijke werkzaamheden van wijkagenten?

Wij zien graag spoedige beantwoording van bovenstaande vragen.

Met vriendelijke groet,
Namens de VVD-fractie,

Sieds Brouwer