Gemeente Lopik

Inwoners Cabauw verdeeld over afwikkeling bouwverkeer

Op woensdagavond 13 januari 2010 vond in Cabauw een informatieavond plaats over de afwikkeling van het bouwverkeer voor het project `Nieuw Cabbau'. De gemeente stelde voor een tijdelijke bouwweg te realiseren in E het verlengde van de Middeldijk. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in discussie, maar kwamen niet tot overeenstemming. De gemeente Lopik zal op korte termijn een besluit nemen. R
Er worden voorbereidingen getroffen om ten oosten van de Kerklaan in de kern Cabauw 35 woningen en een nieuwe school te realiseren. Naar verwachting S wordt het bestemmingsplan op 16 februari 2010 door de gemeenteraad vastgesteld.

De gemeente Lopik wil graag in het vroege voorjaar starten met het bouwrijp B maken van het gebied, dat het nodige bouwverkeer tot gevolg zal hebben. De piek wordt verwacht door de aanvoer van zand met circa 800 verkeers- bewegingen gedurende drie weken. Daarna volgt het nodige verkeer gedurende de bouw. Veel fietsende kinderen maken gebruik van de Cabauwsekade. E Vanwege de verkeersveiligheid zijn de Cabauwsekade en de Nicolaas van Catsweg geen ideale aanvoerroute. Ook mogelijk schade aan bestaande bebouwing en wegen baren de gemeente zorgen. De bij het project betrokken partijen dachten lange tijd dat het aanleggen van een tijdelijke bouwweg R financieel niet haalbaar zou zijn. In november 2009 bleek dat een aantal partijen bereid was de kosten voor de aanleg te delen.

Zij dachten hiermee een ideale oplossing te hebben gevonden. De tijdelijke I bouwweg ligt op meer dan 25 meter van de woningen aan de Nobelaerweg en de Kerklaan en kan worden afgesloten met een hek, zodat `bouwtoerisme' wordt voorkomen en privacy van de bewoners is gewaarborgd. Nadat de gemeente dit voornemen toelichtte op 1 december 2009 tijdens de Bijpraatavond in Cabauw, C heeft zich een groep gevormd die medio december 2009 een petitie heeft aangeboden om de tijdelijke bouwweg tegen te houden. Deze groep bestaat uit 33 huishoudens van de Nobelaerweg en het oosten van de Kerklaan. Dit was voor de gemeente Lopik aanleiding de inwoners van Cabauw uit te H nodigen voor een informatieavond op 13 januari 2010 om alle argumenten met elkaar door te nemen. Zo'n 75 inwoners zijn op de uitnodiging ingegaan.

T Wethouder Spelt opende de avond en sprak de wens uit om het eens te worden over de afwikkeling van het bouwverkeer. Na een toelichting op het bouwpro- gramma door de gemeentelijke projectleider Hans van Kats, was er ruimte voor discussie.

Een vertegenwoordigster van de actiegroep las een verklaring voor, waarin zij Postbus 50 zich nadrukkelijk uitsprak voor het bouwproject maar tegen de tijdelijke bouwweg. 3410 CB LOPIK Bewoners van de Nicolaas van Catsweg, de Cabauwsekade en ouders van

Raadhuisplein 1
Tel : (0348) 55 99 55
Fax: (0348) 55 15 88
E-mail:
gemeente@lopik.nl




kinderen die van deze route gebruik maken, gaven hun argumenten voor het aanleggen van de tijdelijke bouwweg.

Aan het einde van de avond concludeerde wethouder Spelt: "We zijn het helaas niet eens geworden en ik betreur dat. De gemeente wil de aanleg niet via officiële weg afdwingen. Bovendien zou dit teveel tijd vergen, waardoor het bouwproject vertraging zou oplopen. Ik roep de inwoners van Cabauw op respect voor elkaars standpunten te hebben. De gemeente zal op korte termijn een besluit nemen over de wijze waarop het bouwverkeer zal worden afgewikkeld."

Lopik, 14 januari 2010