Woonbond


14-01-2010

Woonbond levert speerpunten voor raadsverkiezingen

De Nederlandse Woonbond heeft speerpunten opgesteld voor een goed lokaal woonbeleid. Huurders- en bewonersorganisaties kunnen deze lijst gebruiken om in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart te lobbyen voor een beter beleid, bijvoorbeeld ten aanzien van de betaalbaarheid van het huren. Vanzelfsprekend kunnen plaatselijke huurdersorganisaties de lijst met eigen speerpunten aanvullen.

Om het gemeentelijk beleid in het kader van de
gemeenteraadsverkiezingen te beïnvloeden, moet voor 3 maart het publieke debat worden aangezwengeld. Doel is de politiek ertoe te verleiden toezeggingen te doen. Een politicus die in het openbaar een toezegging doet, zal daar niet al te gemakkelijk op terug komen. Hoe meer er gedebatteerd wordt, hoe beter. Inzet is ook dat na de verkiezingen de speerpunten betrokken worden in collegeonderhandelingen over het lokale woonbeleid.

De speerpunten hebben betrekking op een vijftal onderwerpen. Het gaat om de betaalbaarheid van het huren, om de inzet van gemeenten bij energiebesparing en om de zeggenschap van huurders, vooral ook bij de wijkaanpak en lokale woonvisie. Daarnaast gaat het om keuzevrijheid. Daarbij is van belang dat gemeenten de regie hebben over het bouwprogramma en dat er veel meer goedkope en betaalbare huurwoningen worden gebouwd. De wijkaanpak vormt tot slot een thema op zich.

Een beter woonbeleid is noodzakelijk omdat er in bijna alle gemeenten een tekort is aan betaalbare huurwoningen en de wachttijden voor een woning lang zijn. In enkele gebieden in Nederland is daarentegen sprake van krimp. In veel steden gaan hele wijken en buurten op de schop en worden huurders geconfronteerd met renovatie en sloop. Niet alleen in de veertig Vogelaarwijken, maar ook daarbuiten. De betaalbaarheidsproblemen onder huurders nemen toe: door bezuinigingen op de huurtoeslag, door huurverhogingen en door hoge nieuwbouwhuren. Ook de overige woonlasten stijgen, door hogere energiekosten en gemeentelijke heffingen. Huurders worden nauwelijks betrokken bij woonvisies en prestatieafspraken die gemeenten maken. En in slechts 14 van de 31 grote(re) gemeenten wordt het vouchersysteem toegepast, waarmee bewoners initiatieven kunnen nemen voor verbetering van hun buurt.

Lees hier de speerpunten van de Woonbond en bekijk de aanvullingen daarop vanuit het land.