Gedupeerde huisartsen sturen brandbrief aan Minister Klink

14/01/2010 11:38

Vereniging van Gedupeerde Huisartsen

PERSBERICHT VERENIGING VAN GEDUPEERDE HUISARTSEN

14 januari 2010

GEDUPEERDE HUISARTSEN STUREN BRANDBRIEF AAN MINISTER OM ZORGVERZEKERAARS AAN TAFEL TE KRIJGEN

De Vereniging van Gedupeerde Huisartsen (VvGH) heeft vandaag namens circa 1000 huisartsen een brandbrief gestuurd aan Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In een uiterste poging om in gesprek te kunnen raken met zorgverzekeraars over de administratieve declaratiechaos en tientallen miljoenen euro's aan onbetaalde zorg, verzoeken de huisartsen de Minister dringend om tussenbeide te komen.

Na de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 ontstond een declaratiechaos. Vele declaraties voor verleende zorg die op tijd waren ingediend werden om diverse redenen door zorgverzekeraars retour gezonden. De huisarts moest vervolgens uitzoeken waarom een declaratie werd afgekeurd en een hersteldeclaratie indienen. Omdat dit laatste veel tijd in beslag neemt, worden hersteldeclaraties later ingediend. Zorgverzekeraars stellen zich vervolgens op het standpunt dat de termijn voor het indienen van een declaratie is overschreden. Dat is onjuist, omdat de originele declaratie wel degelijk op tijd was. In totaal is er voor tientallen miljoenen euro's aan geleverde zorg nog niet betaald. Bovendien weigeren vrijwel alle zorgverzekeraars om constructief in overleg te treden over oplossingen voor administratieve problemen in het algemeen en deze kwestie in het bijzonder.

Slechts een drietal zorgverzekeraars heeft met een gesprek over het indienen van hersteldeclaraties ingestemd (De Friesland, DSW en PNO). De meeste zorgverzekeraars (ONVZ, Menzis, Achmea, CZ, Azivo, Salland en de UVIT-groep) beroepen zich echter op de - eenzijdig afgedwongen - contractuele vervaltermijn van één jaar en de overige zorgverzekeraars hebben in het geheel niet gereageerd op het verzoek van de VvGH om in overleg te treden.

Dr. Frank Garnier, voorzitter van de VvGH: "Omdat zorgverzekeraars niet eens het gesprek willen aangaan, hebben we ons gedwongen gezien om een kort geding aan te spannen dat op 20 januari dient. En zelfs dat heeft niet tot reacties geleid. Wij investeren onze tijd en aandacht liever in patiëntenzorg en willen oplossingen voor de administratieve problemen. In de hoop dat hij wel in staat is de zorgverzekeraars aan tafel te krijgen, hebben wij ons daarom nu in een uiterste poging tot de Minister moeten wenden."