Belgisch Rest. Lieve uit Amsterdam wint de Bier & Gastronomie Award

14/01/2010 12:07

Stichting Dranken Nederland

BIERGENOOTSCHAP DER LAGE LANDEN

Amsterdam, 13 januari 2010

Tijdens de Horecava werd op woensdagmiddag 13 januari de Bier & Gastronomie Award 2009 uitgereikt aan Peer en Danielle van Gurp van Belgisch Restaurant Lieve aan de Herengracht 88 in Amsterdam. De Grootheraut van het Biergenootschap der Lage Landen, Andries de Groen, reikte de prijs uit onder belangstelling van vele betrokkenen uit het biervak.

De Bier & Gastronomie Award is een initiatief van het Biergenootschap der Lage Landen en is bestemd voor restaurants, waar bier en spijs combinaties hoog in het vaandel staan. Deze restaurants dienen een menukaart te hebben, waarbij naast de gerechten ook een suggestie gedaan wordt voor een bijpassend bier. De medewerkers dienen op de hoogte te zijn van de reden waarom de bieren er bij passen en ook de creativiteit van de keuze van het glaswerk en de inhoud daarvan speelt een rol.

Het Biergenootschap der Lage Landen is een gezelschap met leden uit de Nederlandse en Belgische Bierwereld, dat zich inzet voor de promotie van bier. Daarbij combineert het de Nederlandse Bierbekendheid met de Belgische Biercultuur.

Uit het juryrapport : Lieve is een bijzonder enthousiaste ambassadeur van Bier aan Tafel. Lieve nodigt gasten actief uit bier bij de maaltijd te proberen. Hier wordt naar hartenlust gecombineerd en geëxperimenteerd. De gepresenteerde bier en spijs combinaties zullen daardoor verder aan diepte en spanning winnen. Biersuggesties worden zowel op de kaart als mondeling vol passie toegelicht.

Café Restaurant Brouwerij De Beyerd uit Breda en Belgisch Biercafé Moeke eveneens uit Breda waren eveneens finalisten. Er waren zeven deelnemers aan deze wedstrijd.

Voorafgaand aan de uitreiking vond er op het kennisterras van de Horecava een interactieve proefsessie plaats, waarbij gerechten van de finalisten geproefd konden worden met

bijpassende bieren.

De bierkeuze bij gerechten is erg breed. Bier kent 3 van de 4 smaken: zuur, zoet en bitter. Wijn kent er slechts 2 waardoor met bier meer combinaties mogelijk zijn dan met wijn. De belangstelling voor bier aan tafel neemt toe, mede dankzij de activiteiten van het Biergenootschap der Lage Landen.

Het Biergenootschap der Lage Landen is een gezelschap met leden uit de Nederlandse en Belgische Bierwereld. Het zet zich in voor de promotie van Bier en combineert daarmee de Nederlandse Bierbekendheid met de Belgische Biercultuur. Een van de exponenten daarvan is het promoten van bier als begeleidende drank bij de maaltijd.