Gemeente Breukelen


Breukelse basisscholen

Investeringen in verbetering binnenmilieu Breukelse basisscholen

De basisscholen in de gemeente Breukelen zullen dit jaar gezonder en energiezuiniger worden. De schoolbesturen hebben samen met de gemeente plannen gemaakt om de ventilatie in scholen te verbeteren en aan energiebesparing te doen.

De energiebesparingsmaatregelen die onder andere worden genomen zijn het aanbrengen van energiezuinige verlichting en het plaatsen van zuinige CV ketels en isolatieglas. Wethouder G.C. Nagel die zowel onderwijs als milieu in zijn portefeuille heeft, laat weten dat de plannen `tot volle tevredenheid van de schoolbesturen' zijn opgesteld. "Per schoolgebouw gaan we kijken welke maatregelen nodig zijn", aldus de wethouder.

Om de maatregelen te kunnen uitvoeren heeft de gemeente Breukelen samen met de schoolbesturen in december 2009 een subsidieaanvraag bij de rijksoverheid ingediend. Naast rijkssubsidie betalen gemeente en schoolbesturen mee aan de uitvoering van de maatregelen.

Externe bureaus hebben advies uitgebracht over de te nemen maatregelen. Deze bureaus hebben alle basisscholen onderzocht op energiezuinigheid, hoeveelheid CO2 in de lucht van de klaslokalen en de effectiviteit van mogelijke maatregelen. Uit de onderzoeken is gebleken dat veel scholen een onvoldoende scoren wat betreft de energiezuinigheid. Ook de hoogte van de CO2 concentratie in veel scholen is een punt van zorg.

In de loop van april 2010 wordt duidelijk hoeveel rijkssubsidie er voor de uitvoering van de plannen beschikbaar komt. De uitvoering van de maatregelen waarvoor subsidie is aangevraagd moet voor het eind van dit jaar gereed zijn.

De Breukelse politiek heeft duurzaamheid dit jaar hoog op de agenda staan. Het verbeteren van het binnenmilieu van de basisscholen in de gemeente is slechts één van de vele energiebesparingsprojecten die de gemeente Breukelen dit jaar uitvoert.