Gemeente Waalwijk Project Hart voor de wijk kan van start

Stel je voor: je hebt tijd over, je kunt van alles; je hebt een vak geleerd, je hebt hobbys en je zou dat willen delen met anderen; je wilt best wel wat vrijwilligerswerk doen, maar wie kan jou gebruiken? Of je wilt je inzetten voor leefbaarheid in de wijk of gewoon meer gezelligheid in je wijk brengen. Hoe pak je dat aan? In de wijken Baardwijk, Laageinde en De Hoef worden deze vragen beantwoord door het project Hart voor de wijk.

In een tweejarig project worden talenten en vaardigheden van inwoners opgespoord. Bij instellingen die werkzaam zijn in BaLaDe wordt gekeken naar wat zij nodig hebben en wat zij kunnen bieden aan de wijk. Vervolgens worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. De gemeente Waalwijk, Casade woondiensten en de provincie Noord-Brabant hebben de handen ineen geslagen om dit mogelijk te maken. Wethouder Santi toont zich hierover verheugd. Het komt goed van pas; de provincie heeft zich goed ingeleefd in de problemen die gemeenten hebben. Het neerzetten van het Pluspunt BaLaDe is een gigantische inspanning geweest voor alle partijen, maar nu komt het er op aan om het een succes voor de wijk te maken, aldus de wethouder.

BaLaDe voor en door bewoners
Het Pluspunt BaLaDe is nagenoeg gereed en wordt binnenkort geopend. Volgens wethouder Santi komt het er nu op aan om het gebouw ook de functie te geven waar het voor is bedoeld: een gebouw waar inwoners uit de wijk terecht kunnen met hun ideeën, wensen en behoeften. Een gebouw waar je je als inwoner welkom voelt, waar je gemakkelijk naar binnen loopt voor een praatje en waar inwoners zelf activiteiten kunnen organiseren.

De subsidieregeling waaruit nu een bijdrage wordt gegeven is bestemd voor de 7 middelgrote gemeenten in Brabant. Veel gemeenten zijn net als Waalwijk bezig met een nieuwe accommodatie waar verschillende partners bij elkaar worden gebracht.

Doordat deze partijen bij elkaar zitten kunnen zij meer bieden aan de inwoners. Hun rollen veranderen, ze gaan meer vraaggericht werken om beter aan te sluiten bij wat bewoners willen. Ook bij inwoners veranderen dingen. Zij maken voor zichzelf duidelijke keuzen in wat zij willen voor zichzelf, voor hun gezin en voor hun omgeving. De gemeente Waalwijk en de instellingen spelen daarop in. Een leefbare wijk wordt door inwoners gemaakt en daarom willen we graag weten wat inwoners willen doen voor een ander of voor de wijk, aldus Santi.

Publicatie datum 11-01-2010