Gemeente Waalwijk Workmate van start

Het project Workmate eind 2009 officieel gestart in de gemeenten Waalwijk, in op Zand en Heusden. Dit project heeft als doel de jongeren te helpen om of opnieuw naar school te gaan, of te gaan starten met een combinatie van werken/leren dan wel een baan te bemachtigen. De mensen van Workmate willen werkloze jongeren, die voortijdig, dus zonder diploma, de school verlaten hebben helpen.

Workmate brengt eerst de voortijdige schoolverlaters in beeld en gaat met ze in gesprek. Het gaat hierbij om jongeren van 16-23 jaar die zich hebben uitgeschreven uit school, maar nog geen startkwalificatie hebben gehaald. Met een startkwalificatie bedoelen we een diploma Havo, VWO, of niveau 2 middelbaar beroepsonderwijs. Deze leerlingen hebben vaak te weinig opleiding genoten, om een goede plaats op de arbeidsmarkt te verwerven. In economisch slechte tijden ondervinden zij hier ook vaak als eerste nadeel.

Voor Workmate zijn een coördinator en een trajectbegeleider aangesteld. Zij zoeken contact met de jongeren om hen te activeren in de richting van werk en/of scholing. Dit kan via een traject-aanbod, maar soms is een gesprek al voldoende om de jongere te stimuleren om iets te gaan ondernemen. Als het nodig is kan de jongere worden doorverwezen naar het UWV-werkbedrijf/Werkplein.

Publicatie datum 11-01-2010