CDA

Van Geel: Lessen trekken voor de toekomst

Gisteren is in de kamer gedebatteerd over de reactie van het Kabinet op het onderzoek van de Commissie Davids naar de inval in Irak. 'De CDA Fractie steunt de lijn van het kabinet dat er, met de kennis van nu, in 2003, een adequater' volkenrechtelijk mandaat nodig zou zijn geweest voor de Amerikaanse inval in Irakâ zo zei CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel gisteren tijdens dat debat. Volgens Van Geel was er de afgelopen dagen âonrust en onduidelijkheidâ ontstaan en is het goed dat het kabinet nu duidelijkheid heeft geschapen en dat daarover gesproken wordt in de kamer. De Fractievoorzitter bedankte via het kabinet de Commissie Davids voor haar uitvoerige rapport. âHet rapport dat tot stand is gekomen in volledige onafhankelijkheid met toegang tot alle beschikbare informatie. Het is een grondig rapport geworden dat feit en fictie van elkaar scheidt â aldus van Geel.

De fractievoorzitter noemde het waardevol, dat suggesties over de militaire betrokkenheid en de vraagtekens rond de benoeming van Jaap de Hoop Scheffer nu zijn ontkracht door de commissie Davids.

Van Geel noemde het terecht dat voor het kabinet het rapport van de commissie Davids leidend is. En dat het kabinet lessen wil trekken voor de toekomst. Hij voegde daaraan toe dat daar waar het specifiek gaat om het volkenrechtelijk mandaat, het toenmalige kabinet en ook de CDA-fractie weloverwogen en naar eer en geweten die beslissing genomen hebben. âDaar stonden wij voor en daar staan we nog steeds voorâ.

De commissie Davids is van oordeel dat de inval een adequaat volkenrechtelijk mandaat ontbeerde. Van Geel vraagt niet van het kabinet om met de kennis van nu een oordeel te geven over wat het toenmalige kabinet onder die omstandigheden heeft besloten. âWij constateren wél met het kabinet, dat met de kennis van nu een adequatere volkenrechtelijke basis nodig zou zijn geweest. Dat staat ook duidelijk in deze briefâ. Van Geel wees erop dat dit niet uit de lucht komt vallen, want juist gelet op de discussie die er was over het volkenrechtelijk mandaat van deze inval, heeft deze coalitie in het regeerakkoord vastgelegd dat een volkenrechtelijk mandaat is vereist bij deelname aan missies. âDeze afspraak samen met deze brief naar aanleiding van de bevindingen van de commissie Davids, is voor ons de basis voor eventuele beslissingen van dit kabinet voor steun aan missies in de toekomst. Dat is waar ons het nu over zou moeten gaan, dat is wat ons betreft waar Davids over zou moeten gaan. Hij zei uiteraard met belangstelling de uitgebreide reactie van het kabinet af te wachten over de conclusies en aanbevelingen van dit rapport, om zo een volwaardig debat te kunnen voeren.