Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Verleg de focus van de ruimtelijke inrichting

We moeten nu beslissen om de focus van de ruimtelijke inrichting te verleggen naar de bestaande kwaliteiten van onze steden en dorpen. Dat is één van de centrale oproepen van het College van Rijksadviseurs (CRA) in hun advies over binnenstedelijk bouwen dat op maandag 11 januari werd aangeboden aan minister Jacqueline Cramer van VROM.

Het advies volgt uit de visie Prachtig Compact NL dat in opdracht van het CRA werd opgesteld door de werkgroep Binnenstedelijk Bouwen. De visie toont op overtuigende wijze de urgentie alsook de kansen, mogelijkheden en voordelen van het compact bouwen in bestaand stedelijk gebied: Binnenstedelijk bouwen is nodig om onze steden vitaal te houden, het landschap te sparen en tegelijkertijd helpt het om onze ambities van duurzaamheid te verwezenlijken.

Tentoonstelling Intense Laagbouw
Het advies Prachtig Compact NL werd aangeboden tijdens de opening van de tentoonstelling Intense Laagbouw die tot 29 januari in de hal van het ministerie van VROM te zien is. De tentoonstelling toont 52 concrete voorbeelden van binnenstedelijk bouwen die op initiatief van de gemeente Groningen werden gemaakt. De tentoonstelling was eerder in Groningen te zien en illustreert op mooie wijze de grote mogelijkheden van binnenstedelijk bouwen.

Debat
Na afloop van de presentatie van Prachtig Compact NL vond een debat plaats tussen Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, architect Dick van Gameren (verbonden aan de Leerstoel Woningbouw van de TU Delft), de voormalig stadsbouwmeester van Leiden, Donald Lambert en de wethouders Frank de Vries van de gemeente Groningen en Marnix Norder van de gemeente Den Haag. Alle deelnemers onderschreven het belang van binnenstedelijk bouwen en toonden grote ambitie. Ondertussen gaven zij ook aan dat er nog veel moet veranderen om een echte omslag te bewerkstelligen. Doen we dat niet dan raken we de kwaliteit van stad en land kwijt en verliest de Nederlandse stad het van steden in de ons omringende landen: van Gent, Londen tot Berlijn.

Misverstanden over verdichting
Volgens de deelnemers ligt er in Nederland een grote opgave in het grondbeleid en de reeds ingenomen grondposities, zijn parkeernormen een blok aan het been en staat ook veel regelgeving creativiteit en verdichting in de weg. Marnix Norder deed daarbij onder meer de oproep het huidige bouwbesluit terug te brengen tot het hoogst noodzakelijke. Vier A4tjes moeten voldoende zijn om een goede basis te garanderen en weer ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden voor een zo breed mogelijke doelgroep.

Daarnaast zijn er volgens Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol nog veel misverstanden over verdichten, bijvoorbeeld dat het veel duurder is, ten koste gaat van groen in de stad of alleen relevant is voor grote steden. Om binnenstedelijk bouwen echt een kans te geven moeten allereerst deze misverstanden uit de weg.

(Persbericht 12 januari 2010)