Gemeente Overbetuwe


Hoe de indentiteit van Elst behouden blijft

---

Hoe ervaren we het centrum van Elst? Welke bebouwing vinden we karakteristiek? Is de bebouwing âeigenâ aan Elst? En hoe zorgen we ervoor dat in de toekomst de kwaliteiten behouden, en zo mogelijk zelfs versterkt, worden? Dit zijn allemaal vragen die te maken hebben met beeldkwaliteit, ofwel de wijze waarop we de gebouwde en ongebouwde omgeving ervaren. Enkele aspecten die van invloed zijn op beeldkwaliteit zijn de hoogtes van gebouwen, kapvormen, kleuren en materialen in de gevel, luifels en reclames.
Eén van de uitgangspunten voor het centrumplan Elst is dat het huidige kleinschalige en dorpse beeld behouden moet blijven. Bij nieuwe ontwikkelingen kunnen deze karakteristieken versterkt worden, bijvoorbeeld door toepassing van kappen en gemetselde gevels. Bij ontwikkelingen aan het Europaplein moet vooral rekening gehouden worden met de omvang van het plein, waardoor forsere bebouwing wenselijk is.

Beeldkwaliteitplan

De uitgangspunten voor het centrum van Elst zijn verder uitgewerkt in een beeldkwaliteitplan, om de âidentiteitâ van het centrum van Elst nog beter in beeld te brengen. Doel van het plan is om de samenhang en kwaliteit te waarborgen en tegelijkertijd een helder toetsingsinstrument te hebben voor bouwinitiatieven. Momenteel worden bouwplannen getoetst aan de welstandsnota. Het beeldkwaliteitplan is een nadere uitwerking en vormt in de toekomst het toetsingskader voor de welstandscommissie.

Criteria

Het plan is ingedeeld in vier verschillende deelgebieden. Voor elk deelgebied gelden criteria die bij (vervangende) nieuwbouw moeten worden gerespecteerd. Deze criteria hebben onder andere betrekking op de positionering van het gebouw, de hoogte, kapvorm, kleur- en materiaalgebruik en geveldetailleringen (balkons, raamopeningen, gootlijnen, etc.).
Om een hoogwaardige uitstraling van het centrum te bereiken, is het ook belangrijk om eisen te stellen aan reclame-uitingen. Het huidige reclamebeleid is verder uitgewerkt met verschillende criteria, waaronder het aantal reclame-uitingen per gevel, de omvang, de vormgeving en het kleurgebruik. Dit reclamebeleid is onderdeel van het beeldkwaliteitenplan.
Het centrumplan Elst wordt begrensd door de Rijksweg, Randweg, Willemsstraat, Kokkeland, Van der Duyn van Maasdamstraat, Kostverloren en Chopinstraat.

Planning

Het concept beeldkwaliteitplan is besproken met de klankbordgroep Centrum Elst, de welstandscommissie en de raadscommissie. Het plan is op 14 januari 2010 ter inzage gelegd.
Na de inzagetermijn wordt het ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Na de vaststelling geldt het beeldkwaliteitplan als toetsingskader voor iedereen die in het centrum iets wil (ver)bouwen. Het concept beeldkwaliteitplan staat op deze website onder Wonen en Leven > Projecten > Centrum Elst.