RWI: Impuls voor regionale vraaggerichte re-integratie

14/01/2010 14:00

Raad voor Werk en Inkomen

Gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt wordt vraaggerichte re-integratie steeds belangrijker en bestaat meer dan ooit behoefte aan samenwerking op regionaal niveau tussen gemeenten en branches, sectoren en werkgevers. Om deze samenwerking op het terrein van vraaggerichte re-integratie een extra impuls te geven, heeft de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) voor gemeenten een voorbeeld-stimuleringsregeling ontwikkeld. Deze voorbeeldregeling is vandaag aan alle gemeenten ter beschikking gesteld.

De RWI hoopt dat met de voorbeeldregeling, de Stimuleringsregeling Regionale Vraaggerichte Re-integratie, meer vraaggerichte re-integratieprojecten tot stand komen. Vraaggerichte re-integratie begint bij beschikbare of in de nabije toekomst te verwachten vacatures. De re-integratieactiviteiten, zoals bijvoorbeeld scholing, zijn dan gericht op het inpasbaar maken en vervolgens plaatsen van werkzoekenden op deze vacatures. Volgens de RWI is deze gerichtheid op concrete vacatures zeer effectief voor de arbeidsinpassing van werkzoekenden.

Branches, sectoren en werkgevers hebben zicht op de vacatures, gemeenten op de te re-integreren (langdurig) werklozen. Samenwerking is dus van groot belang. Met de door de RWI ontwikkelde voorbeeldregeling kunnen gemeenten, -in aanvulling op het instrumentarium dat ze op dit terrein vaak al hebben- branches, sectoren en werkgevers stimuleren om vraaggerichte projecten op het terrein van re-integratie- en van werk naar werk-activiteiten op te zetten. Gemeenten nemen een deel van de kosten voor hun rekening. De branches, sectoren en werkgevers moeten zelf ook organisatorisch en financieel investeren. De voorbeeldregeling is door de RWI zodanig vormgegeven dat gemeenten op verschillende onderdelen hun (gezamenlijke) beleidskeuzen kunnen vastleggen. Daarmee kan de regeling worden toegespitst op de specifieke arbeidsmarktsituatie van de regio.





http://www.rwi.nl