Politie Hollands Midden

Nieuwkoop/ Alphen aan den Rijn - Verdachte oplichting sponsorloop aangehouden

Alphen aan den Rijn, 14-01-2010 o De politie heeft op woensdag 13 januari rond 14.45 uur aan de Noordenseweg een 17-jarige jongen uit Alphen aan den Rijn aangehouden op verdenking van oplichting. De jongen ging aan de Noordenseweg langs de huizen om geld in te zamelen voor een sponsorloop die niet bestaat.

Een bewoner die net geld had gegeven, hoorde dat er in de krant had gestaan dat er oplichters langs de deuren gingen om geld te vragen voor een sponsorloop. Hierop werd de politie gewaarschuwd. Toen de politie ter plaatse kwam, stond de jongen net bij een buurvrouw aan de deur. Zij vertelde dat de jongen geld had gevraagd voor de sponsorloop. De jongen zelf verklaarde dat hij langs de huizen ging om een enquêtte af te nemen. Hij werd aangehouden en op het politiebureau werd een lijst met namen van mensen die geld hadden geschonken bij hem aangetroffen. Drie buurtbewoners hebben gisteren aangifte gedaan van oplichting.

In Alphen aan den Rijn hebben bewoners ook aangifte gedaan. Hier werd verteld dat het om een sponsorloop ging van het Groene Hart Lyceum aan de Tolstraat. In totaal hebben zeven mensen in deze zaak aangifte gedaan en daarnaast heeft de politie meedere meldingen van bewoners gekregen.

De politie sluit niet uit dat er meer verdachten aangehouden zullen worden in deze zaak. Met oog hierop waarschuwt de politie bewoners geen geld te geven aan jongemannen die aan de deur geld vragen voor een sponsorloop. Zij hebben een brief bij zich met uitleg over de sponsorloop en een lijst waarop mensen staan die geld hebben geschonken aan de sponsorloop. Deze sponsorloop bestaat niet echt en de inzamelaar stopt het geld in eigen zak. Mocht er bij u iemand aan de deur komen die geld vraagt voor de sponsorloop, waarschuw dan direct de politie via 1-1-2. Heeft u informatie die u graag wilt doorgeven, bel dan 0900-8844. De recherche doet verder onderzoek naar de zaak.