Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Publicatie en manifest over beroepservaring voor architecten

Vanmiddag heeft minister Jacqueline Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer uit handen van Jo Coenen de publicatie WAT van experiment naar beroepservaringperiode en een begeleidend manifest over beroepservaring in de architectenpraktijk ontvangen. Daarin adviseert Stichting Beroepservaring Jonge Architecten dat jonge, afgestu-deerde architecten aanvullend op de reguliere universitaire opleidingen een twee jarige beroepservaringperiode moeten doorlopen die hen voorbereidt op een volwaardige beroepsuitoefening. Dit boek en het manifest komen beiden op een goed gekozen moment. We staan namelijk aan de vooravond van het debat in de Tweede Kamer over de herziening van de Wet op de Architecten-titel, een debat dat ik met veel vertrouwen tegemoet zie., aldus Minister Cramer.

Het Experiment is gestart in 2003 met als doel pas afgestudeerde architecten in twee jaar een brede praktijkervaring met het architectenberoep te laten opdoen en hen voor te bereiden op een volwaardige beroepsuitoefening. De directe aanleiding voor het Experiment ligt in de voorgenomen herziening van de Wet op de Architectentitel (WAT). Ook anticipeert het Experiment op ontwikkelingen in de beroepsuitoefening van ruimtelijk ontwerpers, de aansluiting van het universitair onderwijs op de beroepspraktijk en de aansluiting van Nederlandse praktijk op de internationale vakwereld.

Vak van architect complexer
Zes jaar en drie rondes van het Experiment verder, is de noodzaak van een ervaringsperiode overduidelijk. In het aangeboden manifest benadrukt de Stichting Beroepservaring Jonge Architecten dat het vak van architect de afgelopen decennia veel omvattender en complexer is geworden en dat versterking van vakbekwaamheid van ruimtelijk ontwerpers bijdraagt aan de verbetering van onze leefomgeving. Een deel van het inzicht, de kennis en vaardigheden die in de beroepspraktijk noodzakelijk zijn kan per definitie niet in een onderwijssituatie worden geleerd, maar alleen in de praktijk zelf.

De Universiteiten hebben herhaaldelijk zelf aangegeven, dat er geen sprake meer is van een volledige opleiding tot de praktijk van het beroep architect. In dat perspectief is een tweejarige beroepservaringsperiode wenselijk en noodzakelijk. Ook in de ons omringende landen is zon periode verplicht om het beroep van architect te kunnen uitoefenen. Willen we onze concurrentiepositie behouden dan moeten we aansluiting zoeken bij het buitenland.

Manifest
Het Experiment Beroepservaring Jonge Architecten heeft de afgelopen jaren veel waardevolle informatie vergaard over de wijze waarop voor jonge ontwerpers een tweejarige beroepservaringperiode inhoudelijk kan worden vormgegeven. Deze inzichten kunnen worden benut bij de herziening van de WAT en de daaropvolgende invoering van een tweejarige beroepservaringperiode, die vanaf 2015 vereist is voor inschrijving in het architectenregister. De bevindingen en aanbevelingen van de Stichting Beroepservaring Jonge Architecten staan beschreven in het manifest dat aan dit persbericht is toegevoegd. In navolging van de architecten start binnen enkele maanden een Experiment beroepservaring voor jonge stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten. En naar verwachting zullen ook de interieurarchitecten spoedig volgen.

Tot slot doet Minister Cramer een oproep aan het onderwijs, de vakgemeenschap, de jonge architecten van het Experiment en de aankomende generatie ontwerpers om met elkaar het debat te voeren over het vak en de toekomst ervan.

De publicatie en het manifest zijn tot stand gekomen onder verantwoordelijkheid van de Stichting Beroepservaring Jonge Architecten en Stedenbouwkundigen (BEJAS) en zijn verkrijgbaar bij de Stichting via telefoonnummer 070 - 339 89 98.

Meer informatie over de beroepservaringperiode en de herziening van de Wet op de architectentitel vind je op de website www.architectentitel.nl

(Persbericht 13 januari 2010)