KPMG

Commissaris ziet steeds meer toe op integriteit ondernemingsbestuur

14|01|10 - Dit blijkt uit onderzoek onder 100 commissarissen bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

Raden van Commissarissen houden steeds meer toezicht op de integriteit van ondernemingen en hun directies. Meer dan tweederde van de commissarissen geeft aan dat zij de afgelopen jaren aanzienlijk meer toezicht zijn gaan houden op de integriteit van de bestuurders van de bedrijven. Driekwart van de commissarissen geeft als reden hiervoor dat de reputatie van ondernemingen in belangrijke mate wordt beïnvloed door integriteit. Ook vindt de helft van de commissarissen dat zij meer toezicht is gaan uitoefenen omdat de integriteit een belangrijke voorwaarde is voor een goede interne organisatie. Een beperkt aantal commissarissen geeft aan dat het scherper toezicht wordt ingegeven door aandeelhouders en toenemende wet- en regelgeving.

Dit blijkt uit onderzoek onder 100 commissarissen bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat maar liefst 84% van de commissarissen het houden van toezicht op de integriteit van de directie als hun belangrijkste taak zien. De aandacht voor integriteit zal volgens de commissarissen de komende jaren bovendien verder toenemen. Volgens de helft van de commissarissen zal hun toezicht op de integriteit van ondernemingen de komende vijf jaar zelfs sterk toenemen.

De belangrijke kenmerken van de integriteit van directieleden zijn volgens commissarissen hun voorbeeldgedrag, moreel bewustzijn, korte metten kunnen maken met interne misstanden en eerlijkheid. Het hebben van een schoon verleden van directieleden wordt door slechts 6% van de commissarissen als een belangrijke voorwaarde beschouwd.

De toenemende aandacht voor integriteit vereist volgens Muel Kaptein, partner bij KPMG Forensic & Integrity, dat directies niet alleen zelf integer moeten zijn maar ook aan commissarissen moeten kunnen laten zien dat de organisatie integer is. Kaptein: "Het onderzoek laat zien dat commissarissen verwachten dat niet alleen de directie zelf hierover rapporteert, maar ook de compliance officer, de interne accountant en ook de externe accountant."

Commissarissen blijken ook moeilijkheden te ervaren bij het toezicht houden op integriteit. Kaptein: "Zo geeft 38% aan dat het vragen naar integriteit al snel als een motie van wantrouwen wordt gezien. Ook wordt het subjectieve karakter van integriteit als lastig ervaren. Het is dus zaak dat integriteit een regulier onderwerp wordt, dat bestuurders integriteit vertalen in duidelijke afspraken en dat commissarissen zelf ook hun voelhorens gebruiken om integriteitsissues op de agenda te zetten".
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2010 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857, is a subsidiary of KPMG Europe LLP and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative ('KPMG International'), a Swiss entity. All rights reserved.