Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Kijken in het binnenste van de dijk

Hoe ziet de onderkant van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering eruit? Om een antwoord te krijgen op die vraag, doet het hoogheemraadschap grondonderzoek. De onderzoeksgegevens gebruiken we voor het opstellen van het versterkingsplan.

De werkzaamheden zijn begonnen in de eerste week van januari en duren tot het eind van de maand. Met speciale meetapparatuur meten we aan de binnenkant van de dijk, naast de weg.

Wisselende ondergrond

De ondergrond waar een dijk op staat is nooit overal hetzelfde. Wanneer je in de Hondsbossche en Pettemer zeewering zou kunnen kijken zie je een laag klei met daaronder zand, en daaronder de bodem van de polder. Voordat de dijk aangelegd werd, is er al van alles gebeurd met die bodem. Daardoor heeft de grond onder een dijk nooit overal dezelfde samenstelling. Het hoogheemraadschap gebruikt eerder grondonderzoek om nu nog dichter bij elkaar metingen te doen. Zo ontstaat een gedetailleerd beeld van hoe de ondergrond van de Hondsbosssche en Pettemer Zeewering eruit ziet.

Alternatief 'Zand en natuur', gebaseerd op zeewaartse versterking.

`Zand en natuur'

We gebruiken de gegevens om het versterkingsplan te maken. Als het aan ons, de Provincie Noord-Holland, de gemeenten Zijpe en Bergen ligt, gaat het versterkingsplan uit van het alternatief `Zand en natuur'. Hierin zorgt zand vóór de dijk, eventueel in combinatie met de dijk zelf, voor veiligheid. Voorwaarde is wel dat de financiering voor dit alternatief rond komt. In de eerste helft van 2010 nemen we een besluit over de wijze waarop de kust versterkt kan worden. Daarna starten we met de uitwerking van het versterkingsplan. In 2012 moeten de werkzaamheden aan de kust beginnen.

Meer informatie?

Voor meer informatie over dit project kunt u kijken in het Kennisdossier Dijkversterkingen op onze site.
Op www.kustopkracht.nl is ook meer informatie te vinden over de Hondsbossche en Pettemer Zeewering.