Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

TOP-subsidie NWO voor Leids onderzoek naar papillomavirus

Publicatiedatum: 14 januari 2010 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Research

De onderzoeksgroepen van dr. Sjoerd van der Burg (Klinische Oncologie) en dr. Judith Boer (Humane Genetica) hebben een TOP-subsidie van NWO ontvangen. Hiermee gaan zij gedurende vijf jaar onderzoeken hoe het humaan papillomavirus (HPV) in staat is het afweersysteem te omzeilen en zich langdurig in het lichaam kan nestelen. De subsidie bestaat uit een bedrag van 665.000 euro.

Infecties met humane papillomavirussen komen op grote schaal voor. In de meeste gevallen kan het virus zich lang schuil houden voor het afweersysteem en zodoende een persistente infectie veroorzaken. Een persistente infectie met een van de zogenoemde hoog-risico humane papillomavirussen - waarvan er minimaal vijftien zijn - kan leiden tot het ontstaan van kanker.

Het is onduidelijk hoe het humaan papillomavirus erin slaagt om zich relatief lang verborgen te houden voor het afweersysteem, maar we weten wel dat de door deze virussen geïnfecteerde cellen receptoren hebben die binnendringende virussen kunnen herkennen.

In dit project wordt onderzoek gedaan naar hoe het papillomavirus voorkomt dat het afweersysteem gesignaleerd wordt en of we dit kunnen herstellen. Tevens wordt de invloed van in de bevolking voorkomende genetische variaties in de eiwitten die betrokken zijn bij dit proces bestudeerd.