Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Staatkundige Herstructurering is basis welzijn bevolking

Thursday, 14 January 2010 09:10

Al decennia lang worstelt Curaçao met het vraagstuk Staatkundige Herstructurering. Er is onnoemelijk veel aandacht, energie, financiële middelen etc hieraan besteed. Het is veilig om te stellen dat al deze inspanningen en opofferingen ten koste zijn gegaan van de verdere ontwikkeling van andere belangrijke speerpunten zoals het onderwijs, de gezondheidszorg, duurzame economische groei, gezonde overheidsfinanciën en deugdelijk bestuur.

Thans is eindelijk het punt in zicht om deze slepende kwestie af te ronden. Naar de bescheiden mening van de VBC is het dan ook logisch dat het Staatkundige Herstructureringsproces, met name de afronding hiervan, verreweg het belangrijkste onderwerp dient te zijn bij de Statenverkiezingen van 22 januari 2010.

Tegen deze achtergrond heeft de VBC met verbazing kennis genomen van uitspraken van Lista Kombina (LK) dat Staatkundige Herstructurering een non issue zou zijn bij de komende Statenverkiezingen. Tegelijkertijd wordt door LK gesteld dat Curaçao zo snel mogelijk uit de Antillen moet, echter met als eis dat heronderhandeld moet worden over het door de meerderheid van het electoraat goedgekeurde resultaat van het referendum van 15 mei 2009.

Op grond van de volgende overwegingen moet de vraag worden gesteld of de visie en de stelling van LK niet als verwarrend, weinig realistisch en anti democratisch dient te worden geclassificeerd:


* LK is voorstander dat Curaçao op 10/10/10 de status van Land binnen het Koninkrijk krijgt echter is het niet eens met de voorwaarden waartegen dit zal plaatsvinden. Er moet heronderhandeld worden. Het feit dat er al meer dan 35 maanden onderhandeld wordt om 10/10/10 te kunnen realiseren geeft aan hoe complex dit vraagstuk is. Op grond hiervan is het volstrekt onrealistisch om te denken dat heronderhandelingen, zover mogelijk, binnen een tijdsbestek van nog geen 10 maanden afgerond zullen zijn. Concreet betekent dit dat 10/10/10 niet gehaald zal worden als het aan LK ligt. In feite is LK derhalve helemaal geen voorstander dat Curaçao zo snel mogelijk de status van Land krijgt.


* Hoe democratisch is het om een besluit van de meerderheid van het electoraat naast zich neer te leggen? Op 15 mei 2009 heeft namelijk de meerderheid van de bevolking in een referendum de resultaten van de onderhandelingen van de RTC december 2008 goedgekeurd. Als gevolg hiervan is overeengekomen dat Curaçao op 10/10/10 de status van Land verwerft. Door de opstelling en handelswijze van LK is de kans groot dat dit echter niet zal gebeuren.

Het is goed om te beseffen dat het ook alleszins realistisch is om te stellen dat de keuze van LK tot gevolg zal kunnen hebben dat het schuldsaneringsproces opgeschort of gestopt zal worden zoals de ervaring op Bonaire aantoont. Als dit het geval is dan zal dit dramatische consequenties hebben voor de financieel een sociaal-economische ontwikkeling van Curaçao. De President van de BNA heeft recent reeds hierop gewezen. Zijn waarschuwingen kunnen niet genoeg worden benadrukt. Opschorten en of stopzetten van het schuldsaneringsproces in combinatie met de verwachte terugval van het toerisme vanwege onder meer de devaluatie van de Bolivar zal de economische groei ernstig aantasten en daarmee de werkgelegenheid, inkomen kortom de welvaart en het welzijn van de bevolking.

Vormt duurzame economische ontwikkeling niet de basis om de prachtige en lovenwaardige beloften welke LK geuit heeft o.a. gratis onderwijs, verlaging prijzen benzine, belasting vrije AOV uitkeringen, grotere aftrekbaarheid onderhoud eigen woning etc daadwerkelijk te kunnen realiseren?

Aan de kiezer om te besluiten of de visie en de keuze van LK het antwoord is om tot een welvarend en duurzaam ontwikkeld Pais Korsou te komen.

Curaçao, 14 januari 2010

Bestuur VBC