Gemeente Onderbanken


Afronding herstelwerkzaamheden erosieschade Maastrichterweg

Meermaals is er omvangrijke schade aan de taluds van de Maastrichterweg ontstaan door overvloedige regenval en het afstromen van modder vanaf de aangrenzende akker ten westen van de weg.

Hierdoor zijn niet alleen grote hoeveelheden modder op het wegdek terecht gekomen, maar zijn plaatselijk ook de taluds onderspoeld. Dit leverde gevaarlijke situaties op voor fietsers en wandelaars .Ook was er een reëel risico dat bij een volgende stortbui delen van het talud volledig zouden wegspoelen. De kans op verzakkingen in de aangrenzende akker en de hierlangs lopende erosiebeperkende grasbaan waren ook reëel. Herhaaldelijke uitspoelingen zorgden ervoor dat aanwezige broedstoven uitgespoeld en vernietigd werden door de enorme watermassa. De gemeente Onderbanken heeft samen met IKL een werkplan opgesteld en dit uitvoerig besproken met IVN Brunssum en Onderbanken. Het plan is ook getoetst door het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij. Om in de broedperiode de aanwezige Vliegend hert populatie niet te verstoren is er voor gekozen om pas ruim na deze periode te starten met de werkzaamheden.

Â

Werkzaamheden
Om de schade te herstellen en te voorkomen dat bij een volgende bui grotere delen wegspoelen zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd: ⢠Het opvullen en vastleggen van de uitgespoelde delen van de taluds.
⢠Het in de taluds aanbrengen en wegwerken van buizen om overtollig water naar de watervoerende weg te laten afstromen. Om de taluds op deze plaatsen te verstevigen en uitspoeling van de geroerde grond te voorkomen zijn grondkeringen aangebracht. Deze grondkeringen bestaan uit op elkaar gestapelde boomstammen en kunnen na enkele jaren gaan dienen als broedstoven voor het Vliegend hert.
⢠Het in beton vastleggen van de bestaande stortstenen uitstroomvoorzieningen.
⢠Bescherming van de aangelegde uitstroomvoorzieningen door plaatsing van boomstammen langs de weg. Deze hebben een natuurlijke uitstraling en werken beschermend tegen langsrijdend landbouwverkeer. Om de veiligheid voor de weggebruiker te waarborgen zijn de boomstammen voorzien van reflectoren.

Op het talud zijn met boomstammen grondkeringen aangelegd die zorgen dat de geroerde taluds niet afspoelen. Door mede gebruik te maken van eikenhout dat niet in de winter is gekapt, kunnen deze vervolgens op de langere termijn als broedlocatie voor het Vliegend hert worden gebruikt.

Â

Leefgebied Vliegend hert
De Maastrichterweg is actueel leefgebied van het Vliegend hert. Het Vliegend hert is een zeer zeldzame keversoort die wettelijk is beschermd onder de Flora- en faunawet. Binnen de gemeente Onderbanken zijn meerdere leefgebieden van deze soort aanwezig. De gemeente neemt haar verantwoordelijkheid in de bescherming van deze bijzondere kever, wat er ondermeer toe heeft geleid dat de Maastrichterweg in het voorjaar fysiek wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Om te voorkomen dat er tijdens de uitvoering (onopzettelijk) slachtoffers zouden vallen onder deze beschermde kevers heeft de gemeente pas ruim na de broedperiode van de kever de herstelwerkzaamheden gestart.

Â

Â

Preventieve maatregelen
Vooraf aan de werkzaamheden is de aannemer uitvoerig geïnstrueerd over de werkwijze in een leefgebied van een beschermde soort. Tijdens de uitvoering van de herstelwerkzaamheden is zorgvuldig te werk gegaan, waardoor de kans op schade aan broedstoven zoveel mogelijk is verkleind.
De werkzaamheden werden vanaf de onderkant op de weg en vanaf de akkerrand aan de bovenkant van het talud uitgevoerd. Er is met twee machines gewerkt waardoor niet met machines op het talud zelf gereden is, Hierdoor is niet onnodig veel over de weg zelf gereden. De kans op schade aan broedstoven is hierdoor aanzienlijk verkleint. Voorafgaand aan het werk werden de locaties gecontroleerd op de aanwezigheid van broedstoven. Tijdens het werk heeft er een dagelijkse monitoring plaatsgevonden om schade aan broedstoven te voorkomen. In de nabijheid van potentiële broedstoven en bomen zijn de watervoerende buizen omgelegd om geen schade aan te brengen aan deze broedstoven. Broedlocaties voor het Vliegend hert zijn bij voorkeur zonbeschenen, waardoor deze zich voornamelijk op het zuidoostelijk talud van de weg bevinden. Op dit (zuidoostelijk) talud hebben geen werkzaamheden plaatsgevonden. Â
Â

Â

Â

Afronding werkzaamheden

Na een periode van goed weer was er flinke vooruitgang in de werkzaamheden. Veelvuldig werden er lovende woorden gesproken over de gedegen en accurate aanpak door de gemeente Onderbanken. Meerdere gebiedsbeheerders uit de omgeving hebben met bewondering gekeken naar de aanpak van dit erosieknelpunt.. Mede door de bereidwilligheid van de agrariërs is er aan de bovenzijde van de taluds een grasbaan aangelegd. In combinatie hiermee hebben de nieuwe voorzieningen zich al enkele malen bewezen op hun werking waardoor nieuwe erosie-uitspoelingen zijn uitgebleven.
In de komende voorjaarsperiode zullen de taluds weer begroeien waardoor de zichtbaarheid van de uitstroomvoorzieningen in de taluds verminderd wordt.
Ook zullen er nog enkele nieuwe broedstoven aangelegd worden en worden enkele nieuwe eikenbomen geplant.

Â