Gemeente Son en Breugel


Gezin komt er in 2010

Persbericht: Centrum Jeugd en Gezin komt er in 2010

Son en Breugel, 14 januari 2010

De gemeente gaat in 2010 flink werk maken van de totstandkoming van een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Son en Breugel. Het CJG is een van de speerpunten in het jeugdbeleid van de gemeente. Na een voorbereidend jaar, bedoeld om de samenwerkingsstructuur in te richten, worden in 2010 de voorzieningen voor de burgers vormgegeven.

Wat is een CJG en voor wie is het bedoeld?
Veel jongeren en ouders hebben vragen over opgroeien en opvoeding. Een Centrum voor Jeugd en Gezin is bedoeld als een laagdrempelig `consultatiebureau'. Het is een voorziening waar jeugd en opvoeders terecht kunnen met hun vraagstukken, zonder dat er een meteen een sfeer van `probleemjongeren' omheen hangt.
In het centrum worden kennis en kunde samengebracht en maken jeugd, ouders/opvoeders, professionals en vrijwilligers die voor en met de jeugd werken, er gebruik van.

Waarom hebben we een CJG nodig?
Iedere Nederlandse gemeente is verplicht om een Centrum voor Jeugd en Gezin in te richten. Het staat elke gemeente vrij om in te vullen hóé een dergelijk centrum wordt vormgegeven.
Er is in het verleden qua opvoedingsondersteuning al veel geïnvesteerd in de preventieve sfeer, onder andere met spreekuren in het basisonderwijs. Son en Breugel zet met het CJG breder in dan op probleemjongeren, omdat deze groep qua aantal betrekkelijk klein is qua omvang.

Uit het belevingsonderzoek Jong in Son en Breugel onder jongeren, ouders en jeugdzorgwerkers (professionals en vrijwilligers), blijkt dat jeugdigen over het algemeen tevreden zijn over het leven en opgroeien in de gemeente Son en Breugel. Hun omgeving biedt redelijk tot goede randvoorwaarden voor het opvoeden en opgroeien.

Volgens de onderzoekers is nut en noodzaak van een Centrum voor Jeugd en Gezin ook voor Son en Breugel relevant. Met een CJG kan de opvoed- en opgroeikracht worden vergroot, de sociale cohesie versterkt, het netwerk worden verbreed en de omgeving van de jeugd verbeterd.

Hoe komt dit centrum tot stand?
In 2009 waren de voorbereidingen vooral gericht op het inrichten van de samenwerking tussen de deelnemende partijen. Om het centrum goed en zinvol te laten functioneren was eerst versterking van die samenwerking en afstemming tussen het professionele jeugdwerk nodig. De deskundigen die het CJG inhoudelijk voorbereiden, bevelen de opbouw van een regionale netwerkkaart aan alsook het organiseren van themabijeenkomsten tussen professionals en vrijwilligers. Deze aanbevelingen worden momenteel besproken en uitgewerkt door de partners in het beleidsoverleg.

In het uitvoeringsplan 2010 en verder komt de inrichting van de voorzieningen voor de burger aan de beurt. Het moeten laagdrempelige voorzieningen worden die direct toegankelijk zijn voor de doelgroepen: jeugd, ouders/opvoeders, professionals en vrijwillige jeugdwerkers.

De prioriteit ligt dit jaar op het vergroten van de opvoed- en opgroeikracht. Zo is er al een training vroegsignalering van problemen gepland waarvoor in 2010 vrijwilligers worden benaderd. Daarnaast gaat het centrum in 2010 aan de slag met stimulerende acties die gericht zijn op participatie, wat tot verantwoordelijke burgers moet leiden. De maatschappelijke opbrengst is een schone buurt, waarin kwetsbare burgers worden geholpen. Een derde richting van het centrum is aandacht voor alcoholbeleid en voor speelvoorzieningen.

Concrete producten
De gemeente zet in op vijf concrete producten die in 2010 aan de burger worden geleverd. Allereerst besloot het college van b&w al voor de bouw van een digitale ontmoetingsplek (website) voor jongeren. Ook komt er een virtueel CJG voor ouders/-opvoeders, vrijwilligers en professionals werkend met jeugd. In 2010 zullen er themabijeenkomsten voor ouders/- opvoeders en jongeren worden georganiseerd.

De gemeente zet zich actief in voor lokale communicatie over de CJG-voorzieningen voor de burger. Tenslotte zet het CJG zich in om de bekendheid van het al bestaande Meldpunt Geweld te bevorderen.

De plannen van het college van B&W worden op 2 februari behandeld op de vergadering van de raadscommissie burgerzaken van Son en Breugel.

Proclaimer

Snel naar


* Adresgegevens

* Openingstijden

* Veranderingen in de zorg


*