Gemeente Kampen


's-Heerenbroek winnaar kwaliteitsadvies AtelierOverijssel

14-01-2010

500 uur ontwerp expertise voor totaalvisie op ontwikkeling dorp en omgeving

De gemeente Kampen heeft met een inzending voor 's-Heerenbroek de hoofdprijs in de wacht gesleept bij een wedstrijd in het kader van de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit.

De prijs, bestaande uit een interactief ontwerpatelier, werd vanmiddag uitgereikt aan de gemeente door gedeputeerde Gert Ranter en Hilde Blank, atelierleider van AtelierOverijssel. Het ontwerpatelier, ook wel schetsschuit genoemd, bestaat uit 500 uur ontwerp expertise en kan ingezet worden om een een oplossing te vinden voor onder andere een duurzame invulling van de groene zone tussen de stad en het dorp `s-Heerenbroek.

Wethouder voor Ruimtelijke Ordening, Bert Boerman:" Het is fantastisch dat we deze prijs gewonnen hebben. Dit is vooral te danken aan de enthousiaste inzet van medewerkers van de gemeente. Met de prijs kunnen we een complete visie uitwerken voor de ontwikkeling van het dorp 's-Heerenbroek en omgeving."

Het project 's-Heerenbroek was één van de vier genomineerde voorstellen voor het ontwerpatelier dat aangeboden wordt door de provincie Overijssel in het kader van de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit. Via de website van Atelier Overijssel konden mensen stemmen op één van de voorstellen. In totaal zijn 350 stemmen uitgebracht op de voorstellen van de gemeente Kampen, Waterschap Regge en Dinkel, gemeente Raalte en de gemeenten Hof van Twente en Wierden (samen). Het project 's-Heerenbroek van de gemeente Kampen kreeg de meeste stemmen, maar liefst 200.

De inzending van Kampen beslaat niet alleen het dorp 's-Heerenbroek, maar ook het landschap om het dorp. Eén van de kernkwaliteiten van dit stukje Nationaal Landschap, de karakteristieke openheid, staat onder grote druk. Aan de ene kant door stadsuitbreidingen van Zwolle en aan de andere kant door woningbouw voor bewoners van 's-Heerenbroek.

De doelen van de schetsschuit zijn:

- het zoeken naar oplossingen voor complexe ruimtelijke opgaven;
- het creëren van draagvlak bij bewoners en belanghebbenden;
- het in beweging zetten van een gebiedsproces.

AtelierOverijssel is een onafhankelijke werkplaats voor iedereen die wil leren, ervaring wil opdoen, nieuwe inzichten wil krijgen en geadviseerd wenst te worden over ruimtelijke opgaven. Binnen het Atelier wordt samengewerkt aan actuele cases in Overijssel: onderzoekend, agenderend, adviserend en inspirerend.

De partners in AtelierOverijssel zijn: Het Architectuurcentrum Twente, Dienst Landelijk Gebied, Kunst & Cultuur Overijssel, Landschap Overijssel, Het Oversticht;
provincie Overijssel en de Waterschappen.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |