Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Lancering campagne 'Heel Nederland Fietst'

Toespraak | 12-01-2010 | Rotterdam | Staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,

Allereerst wens ik u allemaal een heel gelukkig, gezond en sportief nieuwjaar!

2009 was het jaar waarin het kabinet een start heeft gemaakt met:
- de aanpak weesfietsen

- de bouw van 100.000 extra fietsenstallingen
- de samenwerking om op vijf trajecten fietssnelwegen aan te leggen

Ik kijk uit naar al het moois dat ons dit jaar te wachten staat. Ik denk dat we alle middelen in handen hebben om 2010 uit te roepen tot het jaar van de fiets.

Het jaar waarin fietssnelwegen over steeds grotere afstanden de concurrentie aangaan met doorgaande wegen. Waarin er steeds meer stallingplaatsen op stations bijkomen.

Het jaar waarin de Giro d'Italia in Amsterdam van start gaat. En natuurlijk de Tour de France hier in Rotterdam. Op 4 juli klinkt straks het officiële startschot op de Erasmusbrug.

Het fietsjaar begint hier vandaag met de start van de campagne Heel Nederland Fietst. Nu wordt de fiets gebruikt voor 27 procent van alle ritten in Nederland.

We willen dit percentage verhogen. Want we halen niet uit ons fietsland wat erin zit. We hebben allemaal wel een fiets in de schuur staan. Maar we pakken nog te vaak de auto om kinderen van school te halen, een kleine boodschap te doen of om naar de sportschool te gaan. Daar willen we verandering in brengen.


· We willen dat meer kinderen op de fiets naar school gaan.
· Dat ouderen zo lang mogelijk blijven fietsen.
· En dat meer mensen de fiets naar het werk nemen.

Want fietsen is een goede gewoonte.


· Wie dagelijks fietst werkt structureel aan zijn gezondheid. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen adviseert ons om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Dit haal je gemakkelijk als je de gewoonte hebt om naar het werk te fietsen.


· Wie dagelijks fietst helpt de files te bestrijden. Als vijf procent van de autoforenzen kiest voor de fiets, dan neemt daarmee de filedruk
- met name in steden - flink af. Dit blijkt uit experimenten van mijn ministerie.


· Wie dagelijks fietst, ontlast het milieu. Fietsen spaart brandstof. Het draagt bij aan de luchtkwaliteit. En het helpt ons de CO2-uitstoot te verminderen.

De campagne Heel Nederland Fietst brengt de voordelen van fietsen bij heel Nederland onder de aandacht. Het is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en de Fietsersbond. Mede mogelijk gemaakt door het Rijk.

Het is meer dan een reclamecampagne. We pakken het dit keer anders aan. Heel Nederland Fietst werkt samen met allerlei organisaties waarvoor fietsen belangrijk is. Dit zijn werkgevers, de ANWB, de NS OV-Fiets, de Fietsersbond en vele anderen. Deze organisaties staan bij allerlei evenementen klaar om de fiets te promoten.

Overal waar de campagne komt, komt ook het boegbeeld, het Stalen RosWat mij betreft is dit niet alleen het symbool van de campagne, maar ook van 2010; het jaar van de fiets.