Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 14 januari 2010 2009Z24735


Geachte voorzitter,

Hierbij beantwoord ik de Kamervragen van het lid Roefs (PvdA) van 15 december 2009 over het uitvallen van Randstadrail.


1. Is het waar dat de Randstadrail-verbinding tussen Den Haag en Rotterdam al twee dagen buiten bedrijf is, alleen omdat het vriest?


1. Maandag 14 en dinsdag 15 december 2009 had de RET problemen met de nieuwe metro-voertuigen van Randstadrail, met name tijdens de ochtenduren. De RET geeft aan dat deze zijn terug te voeren op afstellingen van de software. IJs op de bovenleiding kan leiden tot een tijdelijke onderbreking van de stroom. Als de bovenleiding vervolgens weer elektriciteit doorgeeft, signaleert het voertuig dit als een spanningswisseling. De software was te gevoelig afgesteld, waardoor het voertuig te snel afsloeg na het bemerken van de spanningswisseling. De leverancier heeft nieuwe software geleverd, waarna het probleem is opgelost.


2. Deelt u de mening dat openbaar vervoer in het algemeen, en de Randstadrail in het bijzonder, ook bij vorst beschikbaar zou moeten zijn?


2. De vervoerbedrijven treffen een aantal maatregelen om ook tijdens de vorst zoveel mogelijk beschikbaar te zijn. Voorbeelden van maatregelen zijn: a) 's nachts doorrijden zodat de bovenleiding schoon blijft, b) de wisselverwarming nakijken, c) ploegen gereed houden om op de perrons zout te strooien voor de reizigers, d) reizigers goed informeren via radio Rijnmond, RTV West en de website. Deze storingsbron was echter onbekend bij deze nieuwe voertuigen, die sinds begin 2009 in gebruik zijn genomen.


3. Waarom hebben RET en HTM zich kennelijk niet voorbereid op het ontstaan van ijsafzetting?

3. De RET en HTM hebben zich voorbereid op ijsafzetting. Deze storingsbron was echter nog niet bekend.

a
agina 1 van 2 P






4. Waarom is niet of nauwelijks vervangend vervoer geregeld? Datum

4. Bij verstoringen wordt er vervangend vervoer geregeld door de vervoerder. Ons kenmerk Vanwege de file stonden deze bussen vast tijdens de eerste ochtendspits. De RET VenW/DGMo/2009/12366 geeft aan dat er op de tweede dag (dinsdag 15 december) voldoende bussen zijn ingezet.


5. Deelt u de mening dat het in de kou laten staan van de eigen reizigers geen goede reclame is voor het openbaar vervoer?

5. Ik betreur het ontstane ongemak voor de reizigers.


6. Hoe gaat u bevorderen dat de dienstregeling van Randstadrail zo spoedig mogelijk weer wordt hervat?


6. Randstadrail is hervat sinds donderdag 17 december volgens dienstregeling.


7. Hoe gaat u daarnaast bevorderen dat Randstadrail tijdens alle seizoenen bruikbaar zal zijn?

7. In art. 34 lid 2 van de Wet Personenvervoer 2000 is geborgd dat bij bijzondere omstandigheden de concessiehouder (vervoerder) zorg draagt voor vervangend vervoer voor zover dat redelijkerwijs mogelijk is.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

agina 2 van 2 P