Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 14 januari 2010 2009Z24684

Onderwerp Kamervragen

-

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik ­ mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit - de vragen die het lid Koppejan heeft gesteld over afvalwaterlozing in België.


1. Kent u de berichten dat het afvalwater van ruim een miljoen Brusselaars al sinds 8 december ongezuiverd in de Zenne, de Rupel en de Schelde wordt geloosd als gevolg van het stilleggen van het zuiveringsstation Brussel-Noord?.


1. Ja.


2. Kunt u aangeven wat op dit moment al de gevolgen zijn van deze ongezuiverde lozingen voor het milieu, de waterkwaliteit en de visstand in het Nederlandse deel van de Westerschelde en wat de gevolgen zullen zijn als deze lozingen nog een week of langer voortduren?


2. RWS-Zeeland volgt de ontwikkelingen van de waterkwaliteit in de Westerschelde in de omgeving van de Nederlands/Belgische grens nauwgezet. Op deze lokatie worden al elke twee weken metingen verricht en vinden ten gevolge van de alarmering additionele metingen plaats. Momenteel zijn geen gevolgen van de lozingen zichtbaar. Aangaande de gevolgen op de lange termijn: indien de lozing zeer lange tijd zal voortduren bestaat de kans dat de waterkwaliteit terugvalt tot de situatie die bestond voor de ingebruikname van dit zuiveringsstation (maart 2007). Daarvan lijkt overigens geen sprake, daar de zuivering inmiddels weer is opgestart. De verwachting is dat de vervuiling door eb- en vloedstromingen sterk zal worden verdund en dat er bij aankomst in de Westerschelde geen sprake meer zal zijn van noemenswaardige vervuiling ten opzichte van de gebruikelijke waarden, zodat het milieu en de visstand in de Westerschelde geen schade zal oplopen. Uiteraard wordt de situatie goed in de gaten gehouden.


3. Wanneer en op welke wijze bent u door de Belgische regering geïnformeerd over deze ongezuiverde lozingen? Klopt het bericht dat Rijkswaterstaat tot zondag j.l. niet op de hoogte was gebracht over de problemen?

a
agina 1 van 2 P





3. RWS-Zeeland is op de hoogte gesteld middels een zogenaamd Datum alarmeringsbericht van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 9 december. 14 januari 2010 Daarnaast is op 10 december in het delegatieleidersoverleg van de Ons kenmerk Internationale Scheldecommissie een melding gedaan door het Brussels VENW/DGW-2009/1652 Hoofdstedelijk Gewest.


4. Welke concrete afspraken heeft u gemaakt met de Belgische regering over het zo spoedig mogelijk beëindigen van deze voor het milieu en de visstand schadelijke lozingen?

4. Er is afgesproken met de bevoegde autoriteit voor het waterbeheer (Vlaamse Milieumaatschappij) in het Vlaamse Gewest om Rijkswaterstaat Zeeland op de hoogte te houden van het verloop en de ernst van de verontreiniging richting Schelde.


5. Welke internationale afspraken bestaan er tussen Nederland en België over dit type calamiteiten en welke afspraken zijn er in internationaal verband gemaakt over herstel van de aangerichte schade in een bepaald stroomgebied of Europees water, veroorzaakt door ongezuiverde lozingen? Is er ook voorzien in te betalen schadevergoeding wanneer een Europese lidstaat niet snel genoeg de ongezuiverde lozingen beëindigd in een Europees water of stroomgebied?

5. Er bestaan al afspraken om elkaar op de hoogte te brengen van calamiteuze lozingen. Binnen de Internationale Scheldecommissie wordt hier verder invulling aan gegeven. Momenteel is er nog geen sprake van schade ten gevolge van deze ongezuiverde lozing. Indien onverhoopt schade ontstaat, dan bestaat de mogelijkheid om een beroep te doen op Richtlijn 2004/35/EG van het Europees Parlement en de Raad van 21 april 2004 betreffende milieuaansprakelijkheid met betrekking tot het voorkomen en herstellen van milieuschade. Daarbij geldt het principe "de vervuiler betaalt".

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

agina 2 van 2 P