Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

14 januari 2010, 16.02 uur

Bij een gezamenlijke operatie van Australische eenheden, het Nederlands Provinciaal Reconstructieteam (PRT) en Afghaanse veiligheidstroepen zijn in de Mirabadvallei een aantal wapenopslagplaatsen opgespoord. Daarin werden onder meer kleinkaliberwapens, raketten, mortieren, munitie en materialen voor het vervaardigen van geïmproviseerde explosieven aangetroffen.

Belangrijk doel van de operatie was het winnen van steun en vertrouwen onder de lokale bevolking van het gebied. Daartoe werden meerdere shura's (vergaderingen) gehouden met plaatselijke leiders. Terugkerend onderwerp daarbij was hoe de Afghaanse overheid kan helpen bij het oplossen van problemen die ter plekke leven.

Overleg over onderwijs

Voor de Afghaanse kinderen is de ontwikkeling van het onderwijssysteem van groot belang. - Foto: ministerie van Defensie

Voor het eerst is er op hoog Afghaans niveau overleg geweest over onderwijsontwikkelingen in Uruzgan. Een delegatie van het ministerie van Onderwijs sprak uitgebreid met provinciale onderwijsautoriteiten. De ontmoeting vond plaats in het PRT-huis op Kamp Holland. Aan bod kwamen ondermeer de uitbetaling van salarissen aan onderwijzers en budgetten die beschikbaar zijn. Afgesproken werd om deze vergadering maandelijks te laten plaatsvinden.

Geïmproviseerde explosieven

Bij verschillende aanslagen met geïmproviseerde explosieven (IED's) kwamen afgelopen week in Uruzgan een aantal Afghaanse militairen en politieagenten en 2 medewerkers van de ontwikkelingsorganisatie Gesellschaft Für Technische Zusammenarbeit (GTZ) om het leven. Daarnaast wisten ISAF-eenheden opnieuw een aantal IED´s op te sporen en onschadelijk te maken.

Gevechtscontacten

Een Apache-helikopter van de Nederlandse Air Task Force (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie * Een eenheid van Task Force Uruzugan (TFU) vuurde waarschuwingsschoten op enkele mannen die verdachte graafwerkzaamheden uitvoerden bij een weg. Deze zijn daarop gevlucht. * Een eenheid van Task Force 55 is tijdens een operatie tweemaal beschoten door opstandelingen. Dit vuur werd beantwoord, waarbij een Apache-gevechtshelikopter van de Air Task Force (ATF) ondersteuning verleende. Bij dit incident zijn waarschijnlijk vijandelijke strijders om het leven gekomen. * F-16 jachtvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse ATF kwamen beide eenmaal in actie om ISAF-grondtroepen in Afghanistan te ondersteunen. Daarbij zijn aan vijandelijke zijde waarschijnlijk slachtoffers gevallen.

Nationale inzet

Op 4 januari heeft een Lynx-helikopter van het Defensie Helikopter Commando ondersteuning verleend aan een Urker vissersschip waar brand aan boord was uitgebroken. Uiteindelijk kon de bemanning zelf de brand onder controle krijgen, echter moesten 2 van de 5 opvarenden per helikopter naar een ziekenhuis gebracht worden. Het schip werd met behulp van een sleepboot naar de haven van Den Helder gebracht.

Een Lynx-helikopter tijdens een oefening (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Een Lynx heeft op 10 januari een medische evacuatie uitgevoerd vanaf het Griekse schip Pelagos. Een patiënt werd van boord gehaald en naar Maritiem Vliegkamp De Kooy gebracht vanwaar hij met een ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Patiëntenvervoer

De AB-412 reddinghelikopter werd tweemaal ingezet voor patiëntenvervoer. Een patiënt met hartklachten werd van Schiermonnikoog naar een ziekenhuis vervoerd en hetzelfde gebeurde met 2 schaatsers die door het ijs waren gezakt tussen Monnickendam en Marken.