Openbaar Ministerie

Expertisecentrum Medische Zaken

14 januari 2010 - Arrondissementsparket Rotterdam

Bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam is het landelijk Expertisecentrum Medische Zaken ondergebracht. Dit expertisecentrum staat parketten in het hele land bij met advies over concrete zaken, en dient ook verder als juridische vraagbaak over medische (straf)zaken voor tal van partijen.

Het afgelopen jaar zijn bij het medisch expertisecentrum in totaal 80 zaken gemeld waarin een strafrechtelijk onderzoek plaatsvindt. Daarvan kwamen er 30 uit de regio Rotterdam-Dordrecht. In 2008 waren het er in totaal 48, waarvan 27 uit deze regio.

Dat blijkt uit de toelichting die hoofdofficier Korvinus van het OM in Rotterdam donderdag gaf op de resultaten over 2009 en de plannen voor 2010 van het Openbaar Ministerie in Rotterdam en Dordrecht.

Het medisch expertisecentrum werd in 2001 opgericht nadat gebleken was dat er bij het Openbaar Ministerie behoefte was aan meer kennis over medische zaken. Intussen geven de medewerkers van het medisch expertisecentrum ook cursussen en voorlichting aan artsen, politiemedewerkers, gemeentelijke lijkschouwers en medewerkers van inspectiediensten.

In de regio Rotterdam zal het medisch expertisecentrum in 2010 een convenant sluiten over de melding van strafbare feiten in instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg. Het convenant met de ggz-instellingen is vergelijkbaar met de afspraken die in 2008 met de ziekenhuizen in de regio werden gemaakt.

Ook in 2009 is weer gebleken dat het lastig is van sommige ziekenhuizen medische dossiers te krijgen, ondanks toestemming van nabestaanden of de patiënt. In 2008 deed de Hoge Raad hierover al uitspraak in een door het expertisecentrum aanhangig gemaakte zaak. Gebleken is het afgelopen jaar dat wanneer de medische beroepsbeoefenaar zelf verdachte is, een beroep op de geheimhoudingsplicht niet gehonoreerd wordt door rechtbanken. Dat ligt anders in zaken waarin dat niet zo is.