Openbaar Ministerie

cijfers geweldzaken en slachtofferzorg

14 januari 2010 - Arrondissementsparket Rotterdam

In Rotterdam is voor het eerst het aantal geweldszaken ook gedaald: van 9396 naar 7983. Daar waar de stijging in 2008 bijna in zijn geheel leek toe te schrijven aan huiselijk-geweldzaken, lijkt dat met de daling ook zo te zijn. Zo kwamen in 2008 ongeveer 2700 zaken binnen maar waren dat er in 2009 ,,maar'' ruim 1500. In Dordrecht was de daling minder spectaculair, van 360 naar 300 zaken van huiselijk geweld.

Waar de daling vandaan komt, is nog niet helemaal duidelijk, maar kan te maken hebben met afspraken met de politie en de invoering van het tijdelijk huisverbod, aldus de Dordtse hoofdofficier Paul van de Beek tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst van het OM in Rotterdam en Dordrecht. Per 1 januari 2009 werkt het Openbaar Ministerie landelijk in grotere regio's, en in Zuidelijk Zuid-Holland werken Rotterdam en Dordrecht in één regio.

Ook de invoering van de Wet Tijdelijk Huisverbod, waarbij een (vermoedelijke) pleger van huiselijk geweld meteen voor tien dagen tot vier weken uit huis geplaatst kan worden, ver voor sprake is van een strafrechtelijk onderzoek, zou bijgedragen kunnen hebben aan de daling. ,,De hulpverlening komt dan wel meteen op gang. Dat is wat je wilt: een eind aan het geweld, en dat is ook wat de slachtoffers willen. Straf is niet het belangrijkste voor hen.'' Uiteraard gaat het in deze zaken alleen om lichte zaken van huiselijk geweld. Bij ernstig geweld wordt een verdachte altijd ingesloten en voorgeleid.

Hoewel over de hele linie het aantal geweldszaken daalde, vertoonde het geweld tegen gezagsdragers een lichte stijging van 620 naar 660 Rotterdam. In 2009 herzag het OM in Rotterdam het geweldsprotocol met de politie. Dordrecht doet dat in 2010.

Beide parketten kregen te maken met ernstige geweldsincidenten die om een grote inzet vroegen. Dat ging in Dordrecht onder andere om enkele moorden op straat, en in Rotterdam onder andere om de gebeurtenissen in augustus op het strand van Hoek van Holland.

Het aantal gewapende overvallen in de gehele regio steeg van 422 naar 473. Doelwitten waren vooral winkels en woonhuizen. Er werden ruim 200 verdachten aangehouden. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de aangehouden verdachten overwegend tussen de 17 en 21 jaar oud zijn.

Opnieuw lieten duizenden slachtoffers zich registreren bij de informatiepunten slachtofferzorg bij beide parketten: in Rotterdam 13.000 en in Dordrecht 3900. Ongeveer 70 slachtoffers, zowel in Dordrecht als Rotterdam, maakten gebruik van hun spreekrecht bij de behandeling van de rechtszaak. Schadebemiddelaars zorgden ervoor dat in de totale regio ongeveer 240.000 euro werd vergoed door daders aan slachtoffers.