Stichting Natuur en Milieu

Nieuwe TOP10-lijst zuinige auto's in de stad

14 december 2010 - De ANWB en Stichting Natuur en Milieu presenteren een nieuwe Top10-lijst: zuinige autos gericht op stadsgebruik. Het is een aanvulling op de al bestaande benzine- en diesellijsten verdeeld over drie categorieën. Door in de Top10-lijsten ook onderscheid te maken in het gebruik van de auto krijgen consumenten nog meer informatie bij het maken van een keuze van een zuinige auto.

Volgens de ANWB zijn er veel autobezitters die de auto met name in de stad gebruiken. Het brandstofverbruik in de stad ligt hoger dan het verbruik op de snelweg. In de reguliere Top10s gaat de ANWB uit van het door de fabrikant gemiddeld opgegeven verbruik (dus verbruik in én buiten de stad ). Het verschil in verbruik tussen stadsgebruik en gemiddeld gebruik kan oplopen tot 25 procent. Zo is het verbruik van de Ford Fiesta gemiddeld 3,7 liter per 100 km, terwijl deze in de stad 4,6 liter per 100 km verbruikt. Een verschil van 0,9 liter per honderd kilometer.

In de nieuwe lijst zijn bij de benzineautos de kleine autos en de hybrides vertegenwoordigd in de top. Met name hybride autos hebben in de stad een gunstig verbruik doordat de energie die normaal verloren gaat bij het remmen wordt teruggeven aan de accu. De lijst wordt aangevoerd door de Toyota Prius, gevolgd door de Honda Insight. De Toyota IQ sluit de top 3 van benzineautos. In de dieselklasse staat de Smart fortwo aan kop. De nieuwe, zuinige Volkswagen Polo Bluemotion volgt op een tweede plaats. De Volvo C30 sluit de top 3.

In de reguliere Top10s is er in de klasse klein diesel een nieuwe nummer 1 gekomen. De nieuwe Volkswagen Polo 1.2 TDI heeft de Smart fortwo naar de tweede plaats verdrongen. Opvallend, omdat de Polo in de Top10 Stadsgebruik diesel hier niet in geslaagd is. In de klasse Diesel Middelgroot hebben twee voertuigen de eerste plaats behaald, naast de Volvo C30 1.6D DRIVe. Dit zijn de Ford Focus Coupé 1.6 en de Volkswagen Golf 1.6 TDI Bluemotion. Na een teleurstellend vierde kwartaal blijken de automerken de weg naar een lagere CO2 -uitstoot weer te hebben gevonden. Hierdoor zijn elf nieuwe modellen opgenomen in de nieuwste Top10-lijsten. Alleen de klasse Klein Benzine blijft ongewijzigd.

De Top10s Zuinige Autos is een initiatief van de ANWB en Stichting Natuur en Milieu en wordt elk kwartaal gepubliceerd op anwb.nl.

Kijk ook op www.natuurenmilieu.nl/top10 .

Publicatiedatum: 14-01-2010