Groen!

Leterme reikt hand maar mist visie

door Wouter Van Besien (Groen!) op 11 januari 2010 in "Democratie en overheid"

Premier Leterme heeft maandag 11 januari een brief gestuurd naar de regioâs met de vraag om het beleid beter op elkaar af te stemmen en samen de economie te vernieuwen. Groen! vindt deze uitgestoken hand van premier Leterme interessant, maar vraagt de premier zelf eerst kleur te bekennen. Wat wil de premier nu precies? Groen! vraagt de premier zich duidelijk uit te spreken voor een groene New Deal voor België en de verschillende regioâs.

Voor Groen! is het alvast duidelijk. Uiteraard kan het niet dat sociale en ecologische maatregelen die broodnodig zijn om het probleem van de werkloosheid aan te pakken en tegelijkertijd onze economie te vergroenen zouden worden afgeremd door de staatshervorming. De staatshervorming is nodig en daar moet zo snel mogelijk werk van gemaakt worden, maar daarnaast moeten de verschillende beleidsniveaus hun werk blijven uitvoeren en dat inderdaad door elkaar te ondersteunen en te versterken.

Maar echte veranderingen worden pas in gang gezet als er een duidelijke visie is. Samen met een steeds groeiend aantal bedrijven, opiniemakers, wetenschappers maar ook mensen die zich bewust willen inzetten voor een betere maatschappij en leefomgeving wil Groen! dat premier Leterme zich duidelijk uitspreekt voor een groene New Deal voor België.

Een groene New Deal voor België is een duidelijke en geëngageerde keuze voor een duurzame economie die op korte termijn flink kan zorgen voor heel wat extra jobs. De omgeving daarvoor wordt gecreëerd door een overheid die zelf duurzaam te werk gaat en de weg vrijmaakt voor duurzame ondernemingen en projecten. Dat is een duidelijke keuze voor een enthousiasmerend, bindend project dat de federale regering samen kan aangaan met de regio's en dat de communautaire twistappel ver overstijgt.

Contact: Inge Jooris -
Deel Deel
Wouter Van Besien

Voorzitter Groen!