Siemens

Persbericht

201001.262

Den Haag, donderdag 14 januari 2010

Vorderingen op gebied van energiebesparing zichtbaar maken

De divisie Building Technologies van Siemens lanceert de Green Building Monitor. Daarmee kunnen ondernemingen hun engagement op het gebied van duurzaamheid en milieubescherming publiekelijk aan bezoekers en medewerkers laten zien. Daarnaast worden gebruikers van het gebouw aangemoedigd om op een verantwoorde manier om te gaan met ressources en actief aan verdere besparingen bij te dragen.

Voor bedrijven is een groen imago tegenwoordig niet maar een vrijblijvend soort hobby, maar een absolute must. Met het oog daarop ontwikkelen bedrijven milieuvriendelijke producten en oplossingen. En ze investeren in moderne gebouwentechniek om op een duurzame manier om te gaan met hun faciliteiten en vastgoed en om het milieu zo min mogelijk te belasten. Probleem daarbij: verborgen investeringen bouwen geen imago op. Mensen geloven alleen wat ze zien.

Met de Green Building Monitor (GBM) van de Siemens Building Technologies krijgen bedrijven een middel in handen om hun engagement op het gebied van milieu, maar ook hun vorderingen op het gebied van energie-efficiëntie te visualiseren en daarmee aan iedereen zowel medewerkers als gasten - te laten zien. Het systeem toont tot op het uur nauwkeurig en zeer betrouwbaar de meest uiteenlopende verbruiks- en energieprestatie-informatie van een gebouw, zoals het verbruik van stroom, warmte, koude en water, maar ook de reductiewaarden bij de uitstoot van broeikasgas. Deze gegevens kunnen worden vergeleken met de waarden van bepaalde referentiegebouwen, maar ook met waarden uit het verleden van hetzelfde gebouw. Ze laten zo in één oogopslag zien hoe de energie-efficiëntie van de betreffende faciliteit moet worden geclassificeerd en welke vorderingen in een bepaalde periode zijn gemaakt.

Behalve deze energierapportagefuncties kan er ook andere nuttige en leerzame informatie op de GBM worden weergegeven, zoals energiebesparingstips, statements over het engagement van het bedrijf met betrekking tot het milieu, milieurelevant feitenmateriaal, weersvoorspellingen etc.. Desgewenst kunnen ook andere soorten informatie, zoals de aandelenkoers van het bedrijf, in beeld verschijnen. In de statische informatie worden beelden en korte videos geïntegreerd, want alleen een afwisselende, aantrekkelijke informatiemix kan de aandacht van de mensen in het gebouw vasthouden. Zo kan de GBM ertoe bijdragen dat medewerkers en bezoekers worden gestimuleerd om op een verantwoorde manier om te gaan met de beschikbare ressources en daadwerkelijk aan de slag te gaan met de aangeboden energiebesparingstips.

De Green Building Monitor is een uitbreiding van de Energy-Monitoring-Services van Building Technologies en vormt een aanvulling op het Advantage Operations Center (AOC): hier worden de verbruiksgegevens van gebouwen permanent bewaakt en door deskundigen geanalyseerd. Voor de Green Building Monitor worden deze altijd actuele en betrouwbare gegevens voorbereid en verrijkt met aanvullende informatie.

De Green Building Monitor en het Advantage Operations Center maken deel uit van het Siemens-milieuportfolio, waarmee de onderneming in het boekjaar 2009 een omzet van zon EUR 23 miljard wist te behalen. Dat maakt Siemens wereldwijd tot de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie. In dezelfde periode hebben onze klanten hun CO2-uitstoot met behulp van onze producten en oplossingen met maar liefst 210 miljoen ton teruggedrongen.

Achtergrondinformatie: Europees Energieprestatiecertificaat Met het oog op het feit dat gebouwen zon 40% van het totale energieverbruik veroorzaken, heeft de Europese Unie de Richtlijn 2002/91/EG (z.g. EPBD / Energy Performance of Buildings Directive) over de energieprestatie van gebouwen ontwikkeld. Deze richtlijn schrijft onder meer voor, dat het energieverbruik en de energie-effficiëntie van openbare gebouwen ten minste om de tien jaar moet worden gecontroleerd en met een prominent zichtbaar aangebracht energieprestatie¬certificaat openbaar gemaakt moet worden. Daarnaast voorziet de richtlijn in een regelmatige inspectie van boilers en klimaatinstallaties. De EPBD is voor alle EU-Lidstaten verplicht en is in verschillende landen inmiddels geïmplementeerd. De Green Building Monitor van Building Technologies komt niet in de plaats van dit certificaat voor de totale energie-efficiënte, maar vormt daar wel een uitstekende aanvulling op, omdat de actuele energieprestatie van het gebouw aan de hand van gemeten verbruikswaarden wordt weergegeven.

Nadere inlichtingen voor de lezer
Siemens Building Technologies, Mark Boot
Tel: (070) 333 3278
E-mail: mark.boot@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/sbt

Nadere inlichtingen voor de redactie
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com