Gemeente Medemblik

Startsein voor AED-netwerk

Op 5 januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Medemblik, zijn niet alleen de waarderingsspelden uitgedeeld, maar is ook het startsein gegeven voor het project Burger AED. De heer Smeekes, directeur van de Veiligheidsregio blies op een scheepshoorn, waarna wethouder Zwagerman de AED in het gemeentehuis te Midwoud onthulde. De gemeente neemt deel aan het project Burger AED waarbij een netwerk van AED's en burgerhulpverleners wordt gerealiseerd.

Oproep Burger AED
Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Snelle en doeltreffende hulp is van levensbelang want de eerste 6 minuten zijn cruciaal. De komende weken worden op centrale plekken in gemeente Medemblik AED's geplaatst. Heeft u als particulier de beschikking over een AED? Dan kunt u de locatie doorgeven via de website: www.BurgerAED.nl.

Reanimatie binnen 6 minuten
De gemeente Medemblik neemt deel aan het project Burger AED waarbij een netwerk van AED's en burgerhulpverleners wordt gerealiseerd. Reanimatie én defibrillatie, het geven van een schok met de AED, binnen de eerste 6 minuten bij een hartstilstand, geeft een overlevingskans van 50-70%. Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Hartstichting: www.6minuten.nl.

Burgerhulpverlener
Hoe meer mensen zich als burgerhulpverlener aanmelden, hoe groter de kans dat burgers in de gelegenheid zijn om de reanimatie binnen zo kort mogelijke tijd te starten en de AED inzetten. Burgers die zich aanmelden als vrijwilliger ontvangen een sms als iemand in hun directe woon- of werkomgeving gereanimeerd moet worden. Dit, in afwachting van de ambulancebemanning die de zorg voor de patiënt overneemt als ze bij de patiënt arriveert.

Aanmelden
Het project Burger AED is een initiatief van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Als u een reanimatiecursus, met of zonder AED, gevolgd heeft conform de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad (NRR) dan kunt u zich opgeven als vrijwilliger via de website: www.BurgerAED.nl, aanmelden, burgerhulpverlener. Het is een vrijwillig systeem en burgers die zich aanmelden hoeven niet op speciale tijden/dagen beschikbaar te zijn.