Openbaar Ministerie

Resultaten OM Rotterdam en OM Dordrecht

14 januari 2010 - Arrondissementsparket Rotterdam

Voor het tweede jaar op rij is het aantal rechtbankzaken dat is aangebracht bij de arrondissementsparketten in Rotterdam en Dordrecht gedaald. Voorzichtig concludeert het OM in de regio Rotterdam-Dordrecht dan ook dat de criminaliteit daalt, en dat het echt veiliger wordt in zuidelijk Zuid-Holland, zoals ook blijkt uit de aangiftecijfers bij de politie in de hele regio.

Dat maakten de Hoofdofficieren van justitie van Rotterdam en Dordrecht, Henk Korvinus en Paul van de Beek, donderdag bekend tijdens hun eerste gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst. Rotterdam en Dordrecht werden begin 2009 samengevoegd in één regio, waarbij overigens de verantwoordelijkheid voor de eigen zaken blijft bestaan. De samenvoeging is een gevolg van de landelijke herindeling van het Openbaar Ministerie.

In 2007 kreeg Rotterdam nog 26.856 rechtbankzaken (misdrijven) binnen en Dordrecht 6978. In 2008 waren dat respectievelijk 26.047 en 6611 zaken en in 2009 23.333 en 5690. Ook de instroom van zaken met minderjarige verdachten is opnieuw gedaald (Rotterdam 3953 in 2008, 3327 in 2009; Dordrecht 908 in 2008, 821 in 2009), maar vorig jaar durfden de hoofdofficieren de conclusie dat alle acties om de jeugdcriminaliteit terug te dringen effect hebben, nog niet aan. Van alle zaken handelt het OM iets minder dan de helft zelf af; iets meer dan de helft wordt door de rechtbank afgedaan.

,,Het wordt dus echt veiliger op straat. Je ziet dat bijvoorbeeld ook in de cijfers van de jeugdgroepen. Dat aantal daalt ook. Het eruit halen van de echte raddraaiers en het aanpakken van de meelopers werkt'', aldus de Rotterdamse hoofdofficier Korvinus bij de Nieuwjaarsbijeenkomst.

Projecten waarbij jongeren leren van hun fouten, lijken aan te slaan. Zo waren ouders die met hun kinderen naar HALT waren verwezen bij alcoholmisbruik, positief. En in de Hoeksche Waard draaide de pilot Verzuip jij je toekomst. Bij gebleken succes zal heel Zuid-Holland-Zuid zich aansluiten. Overigens worden in 2010 in heel Nederland aan de lijst met HALT-waardige feiten APV-overtredingen met betrekking tot alcohol en soft drugs toegevoegd.

Veel aandacht heeft de regio het afgelopen jaar besteed aan interne processen, maar ook zichtbare ontwikkelingen als de opening van drie Veiligheidshuizen vergden tijd en inzet. Bovendien kreeg Dordrecht een relatief groot aantal zware zaken voor de kiezen, en moest Rotterdam veel tijd en aandacht geven aan het in augustus in Hoek van Holland desastreus verlopen strandfeest. In Dordrecht zijn inmiddels in een paar van deze zaken al veroordelingen gevallen, en in Rotterdam staan binnenkort de eerste vijf van de in totaal bijna vijftig aangehouden verdachten voor de rechter.

In 2010 zal opnieuw veel aandacht uitgaan naar de verdere regionalisering. Er zal meer samengewerkt worden, nog meer taken zullen regionaal belegd worden. Mogelijk komen er nog Veiligheidshuizen bij. Binnen diezelfde Veiligheidshuizen wordt bekeken of daar ook nog andere projecten kunnen komen.