Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Nieuwjaarstoespraak IJsselmonde 2010

Door Marco Rook, voorzitter Deelgemeente IJsselmonde, tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Koetshuis op 6 januari jl.

Dames en heren,

Namens het Dagelijks bestuur en de deelraad van IJsselmonde heet ik u weer van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Fijn dat u allemaal bent gekomen want u had vanavond in dit prachtige winterse weer ook kunnen gaan schaatsen op één van de vele singels en vijvers die IJsselmonde rijk is. Dat heeft u gelukkig niet gedaan en daarom welkom.

Vroeger werd er in IJsselmonde volop geschaatst op de ijsbaan Thialf. De zomerweide aan de Reyerdijk was bijna 100 jaar lang een begrip in IJsselmonde. Elke herfst zette ijsclub Thialf de wei onder water, waarna de vorst de rest deed. Duizenden liefhebbers maakten van de natuurijsbaan gebruik en vele bewoners hebben daar hun eerste schaatslessen gekregen. Zo ook Siem Heiden.
De (hier vlak bij) aan de Bovenstraat geboren topschaatser deed in 1928 als eerste Nederlandse schaatser mee aan de Olympische spelen en schaatste in 1933 een wereldrecord op de 3000 meter. Maar hij was ook een allround sporter die naast het schaatsen ook voetbalde, schermde en aan atletiek deed. Ter ere van hem reiken we elk jaar in IJsselmonde de Siem Heiden sportprijs uit. Een prijs als waardering voor geleverde sportprestaties. Maar wat zou het mooi zijn als de nieuw te bouwen overdekte ijsbaan op Varkenoord straks naar hem wordt vernoemd, ik kan mij niets passenders voorstellen.

Dames en Heren,

Sport neemt in IJsselmonde al jaren een prominente plaats in. IJsselmonde is met zijn van oudsher vele werven, hout en machinefabrieken altijd rijk geweest aan verenigingsleven, vaak afkomstig en gestimuleerd door het toenmalige bedrijfsleven. Arbeiders met grote gezinnen woonden en werkten bij de werven van Verolme, Piet Smit of bij Hulsinga. In een tijd zonder televisie en computers waren bedrijfskantines s avonds flink gevuld. Zo waren er klaverjas- en schaakclubs, werd er gevoetbald, getafeltennist, gebiljart en aan gymnastiek gedaan. Veel van deze bedrijfsclubjes werden na verloop van jaren echte sportverenigingen en kregen een andere rol en plek in de wijk. Zoals de omni vereniging UitSportVriendschap nu gevestigd in de Beverwaard maar ooit in 1948 opgericht als Unilever sportvereniging waar werd gekorfbald. In 1949 werd het sportcomplex Varkenoord in gebruik genomen en vele verenigingen verhuisden dan ook daarheen. Nu, 50 jaar later, praten we over verbreding van het sportaanbod op Varkenoord waaronder de Siem Heiden IJsbaan, de bouw van een nieuw stadion en wordt er intensief gelobbyd om het WK voetbal in 2018 naar Nederland te halen.

De komende jaren gaat er, zoals u weet, veel veranderen als gevolg van het project Stadionpark. Er bestaat daarbij een gevaar dat we te veel bezig zullen zijn met onszelf, als bewoner, als vereniging, als ondernemer, maar ook als deelgemeente met het opkomen voor onze eigen belangen en daardoor net de boot missen. En dat, dames en heren, zou een enorme gemiste kans zijn.

De opgave voor ons allen is nu juist om zoveel als mogelijk te profiteren van de kansen van deze mega ontwikkeling. Kansen op het gebied van onderwijs, stages, werkgelegenheid, recreatie, huisvesting, meer variatie in het sportaanbod, betere accommodaties, maar ook betere verkeersafwikkeling en oplossingen voor de parkeerproblematiek. Laten we die kansen pakken. Want ik ben er van overtuigd dat als we dat zowel individueel als gezamenlijk doen, de bewoners en ondernemers van IJsselmonde er op termijn beter van zullen worden.

Maar laten we vooral niet vergeten dat sport meer is dan grote mooie evenementen, het bouwen van iconen en city marketing. Sporten is gezond, brengt mensen in beweging (zowel letterlijk als figuurlijk).
Sporten levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van sociale competenties zoals omgaan met regels, discipline, samenwerken en zelfvertrouwen.
Sport kan als instrument worden ingezet om jongeren te bereiken, om ouderen uit hun isolement te halen, de zelfredzaamheid van bewoners te vergroten en hun talenten te ontwikkelen.
Dat is ook de reden dat we als IJsselmonde veel investeren in sport en in het in beweging krijgen van onze bewoners van jong tot oud. Maar die inzet beperkt zich niet tot sporten alleen. We willen bewoners meer ruimte geven om zich te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten, om met eigen ideeën te komen en activiteiten te organiseren.

In december heeft de deelraad de notitie Bouwen op vertrouwen vastgesteld. In deze notitie staan de kaders van ons deelgemeentelijk integratiebeleid.
Integratie kent geen pasklare antwoorden. We willen mogelijkheden scheppen voor positieve ontmoeting zodat mensen de ruimte krijgen om onderling vertrouwen en begrip op te bouwen. We hebben inmiddels wel geleerd dat sociale banden niet afdwingbaar zijn, dat het moet komen vanuit bewoners zelf en vaak langzaam ontstaan. Als overheid kan je bijdragen aan een sociaal klimaat waarin iedereen welkom is, zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt en dat uitnodigt om contacten met anderen te leggen waardoor sociale banden kunnen ontstaan. Dat is niet vrijblijvend. Daar staat wel tegenover dat je bewoners ook mag aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid, om culturele of generatieverschillen te accepteren, te respecteren en van hen verlangen dat zij hun eigen vaardigheden en talenten inzetten om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving als geheel.

Een omgeving waar straks ruimte is voor bewoners om ideeën en initiatieven te ontwikkelen en vooral uit te voeren is de Cultuur Werkplaats. Het cultureel centrum in het Hart van IJsselmonde waar op dit moment hard aan wordt gewerkt. De stichting die het centrum zal exploiteren is inmiddels opgericht en in het bestuur hebben we een uitstekende partner gevonden om de komende jaren verder invulling te gaan geven aan het concept van de Cultuur Werkplaats. Met de komst van Geert ter Steege als kwartiermaker in combinatie met Hugo Bongers als cultuurmakelaar voor IJsselmonde en Sanne Nelissen die al jaren actief is als cultuurscout ben ik ervan overtuigd dat er straks een geweldig programma wordt neergezet in een centrum waar de IJsselmondenaar zich thuis voelt.
Dames en heren,

Op 3 maart vinden er weer verkiezingen plaats. In IJsselmonde zullen naar verwachting 9 partijen hieraan mee gaan doen. Om hun standpunten naar voren te brengen wordt er door partijen zelf maar ook door de deelgemeente een aantal debatten en bijeenkomsten georganiseerd. Ik wil u graag uitnodigen hier naar toe te gaan en er volop aan deel te nemen want er is genoeg te kiezen.
Op de website van de deelgemeente vindt u informatie over de verkiezingen en de verschillende partijen en hun programmas. Wat zijn hun standpunten en doelstellingen en waarin verschillen ze met betrekking tot uw buurt, uw wijk of de deelgemeente. Daarnaast kunt u ook de Kieskompas raadplegen. Maar breng vooral uw stem uit op 3 maart.
Tot slot wil ik samen met u proosten op het nieuwe jaar. Ik wens u en uw familie, namens het Dagelijks Bestuur, de Deelraad en onze medewerkers, een gelukkig en gezond 2010 toe en laten we er met elkaar in en voor IJsselmonde weer een goed jaar van maken ! Proost !
Marco Rook

Voorzitter deelgemeente IJsselmonde

6 januari 2010