Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Aanbesteding duurzame energiecentrale nadert eindfase Duurzame energie

Maastricht en Venlo hebben zich definitief kandidaat gesteld voor de bouw van een Duurzame Energiecentrale in Limburg (DECL). Gedeputeerde Bert Kersten heeft vandaag de bidbooks van de locaties in ontvangst genomen. Voor de bouw én exploitatie van de duurzame energiecentrale zijn vijf gegadigden in de race.

De duurzame energiecentrale kan worden gerealiseerd in een duurzame woonomgeving (Belvédère te Maastricht) of in een duurzaam dynamische logistieke en agrarische zone (Klavertje 4 te Greenport Venlo). In de vandaag aangeboden bidbooks worden de voordelen van de verschillende locaties beschreven. De vijf kandidaat-partijen die de duurzame energiecentrale willen bouwen gebruiken de bidbooks voor het opstellen van hun offertes. Begin april 2010 moeten de offertes bij de Provincie zijn ingediend, waarna medio april besluitvorming plaatsvindt over de gunning. Dit betekent dat met het gunnen van bouw en exploitatie aan een uitvoerende partij ook de locatie bekend wordt waar een DECL wordt gerealiseerd.

Investering in duurzame energieopwekking
De Provincie heeft het ambitieuze doel gesteld dat Limburg in 2011: 5% duurzaam energie opwekt, 5% energie bespaart en 6% minder CO2 uitstoot. Grootschalige duurzame opwekking van energie draagt bij aan dat doel en daarom heeft de Provincie Limburg een Europese aanbesteding gestart die ertoe moet leiden dat er in Limburg een duurzame energiecentrale wordt gebouwd en geëxploiteerd. Een dergelijke centrale levert een bijdrage van 13% aan de provinciale doelstelling voor duurzame electriciteitsopwekking. Na uitgebreide dialoogrondes tijdens de aanbesteding is een definitief programma van eisen opgesteld. Er zal een duurzame energiecentrale worden gebouwd die minimaal voor 20.000 huishoudens elektriciteit opwekt, een deel daarvan uit de zon en het andere deel uit minimaal twee andere duurzame energiebronnen te weten biomassa, geothermie, water en/of wind. Bovendien is aan de centrale een educatieve functie gekoppeld waardoor burgers en bedrijfsleven meer kennis kunnen opdoen over duurzame energie en energiebesparing.
De Provincie Limburg coördineert het proces om de DECL tot stand te laten komen. Er is verder geen rol voor de Provincie weggelegd bij de ontwikkeling (bouw) en exploitatie van de DECL. Het uitgangspunt is dat de ontwikkelaar of exploitant alle risicos op zich neemt. Ook als de Provincie Limburg, na instemming van Provinciale Staten, een financiële bijdrage verstrekt.
Het te verwachten investeringsbedrag van een DECL bedraagt 70 miljoen.

In de bijlagen treft u een verkorte argumentatie aan van de locaties waarom hun locatie het meeste geschikt zou zijn.
* Waarom Greenport Venlo - Klavertje 4 als locatie voor een Duurzame Energiecentrale in Limburg PDF-document

* Waarom Maastricht als locatie voor een Duurzame Energiecentrale in Limburg PDF-document

14-1-2010 16:24