GroenLinks

Donderdag 14 januari 2010, 18:48u - Femke Halsema
Onderzoek mogelijkheden voor Nederlandse logistieke hulp aan Haïti

GroenLinks waardeert de inspanning van de Nederlandse regering om twee miljoen euro aan noodhulp en een reddingsteam naar Haïti te sturen. Het is wel noodzakelijk dat de Nederlandse regering nog onderzoek doet naar extra logistieke ondersteuning. Ook wil GroenLinks dat er Nederlandse steun komt voor de wederopbouw van het land.

De aardbeving die Haïti dinsdagavond trof heeft duizenden, mogelijk zelfs honderdduizend slachtoffers geëist. Haïti is compleet verwoest en wegen en het vliegveld zijn nauwelijks begaanbaar. Dat bemoeilijkt de eerste operaties van hulpverleners.

Volgens de GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema kan Nederland onderzoeken of logistieke hulp vanuit de naburige Antillen kan worden geleverd, mogelijk door de krijgsmacht. Zo ligt er een Nederlands marineschip bij Curaçao en is de kustwacht actief op de Antillen. "Haïti maakt één van de grootste rampen in haar geschiedenis mee. Snelle en effectieve noodhulp is essentieel. De eerste stap is ervoor zorgen dat de hulpverleners daadwerkelijk bij de slachtoffers kunnen om hun werk te doen", aldus Halsema.

Schriftelijke vragen van GroenLinks-Tweede Kamerleden Mariko Peters en Kees Vendrik aan de ministers voor Ontwikkelingssamenwerking en van Binnenlandse Zaken op 13 januari 2010


1. Kunt u de laatste stand van zaken geven over de situatie in Haïti na de verwoestende aardbeving? Kunt u hierbij onder andere ingaan op de humanitaire noden, slachtoffers en de schade aan huizen, bezittingen, gebouwen en verwoeste infrastructuur die hulpvoorziening bemoeilijkt?


2. Wat stelt de Nederlandse regering beschikbaar aan financiële hulp, logistieke steun en humanitaire zorg?


3. Welke belangrijke (particuliere) initiatieven zijn in Nederland en internationaal opgezet en welke hulpbehoeften hebben die?


4. Op welke termijn wordt definitief besloten één of meer Nederlandse reddingsteams (zogeheten Urban Search and Rescue Teams) naar Haiti te sturen?


5. Overweegt u ook andere militaire logistieke steun aan Haïti te verlenen, bijvoorbeeld vanuit de Antillen? Zo ja, wat zal die in (kunnen) houden?