RTL Group

Onderzoek RTL Nieuws: treininfarct deels veroorzaakt door ProRail

Het treininfarct van 17 december is deels veroorzaakt door spoorwegbeheerder ProRail, het bedrijf dat het spoor begaanbaar moet houden. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat onder meer de hand wist te leggen op interne verslagen en logboeken.

Door slechte voorbereiding, bezuinigingen en regelrechte blunders kon de overlast door de sneeuw uitgroeien tot een enorme chaos. Zo bevroren alle wissels op station Hollands Spoor bij Den Haag, omdat ProRail de wisselverwarming had uitgezet. Ook wordt uit het onderzoek van RTL Nieuws duidelijk dat ProRail onvoldoende was voorbereid op het winterweer en onder meer had verzuimd de wisselverwarming voor de winter te testen.

Opmerkelijk is bovendien dat de oorzaak van de wisselstoringen wel in de logboeken van ProRail staan, maar niet zijn opgenomen in de officiele rapportages van ProRail aan de NS en aan minister Eurlings van Verkeer & Waterstaat.

In de uitzending van vanavond bij RTL 4 wordt uitgebreid ingegaan op de gang van zaken die leidde tot het treininfarct. Het volledige dossier staat vanaf dat moment op rtlnieuws.nl.

Uitzending: RTL Nieuws, donderdag 14 januari om 19.30 uur bij RTL 4.

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jasper Teijsse via 035-6718933 of jasper.teijsse@rtl.nl.