UMC St Radboud


Dr. Camiel Boon ontvangt prijs voor beste proefschrift 14-01-2010

Het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS) heeft de Prijs voor het Beste Proefschrift 2009 toegekend aan dr. Camiel Boon van Oogheelkunde. Boon promoveerde in juli cum laude op een onderzoek over basal laminar drusen. Dit is een aandoening die sterk lijkt op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). De jury koos zijn proefschrift uit een totaal van zeven kanshebbers.

Maculadegeneratie

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is een ingrijpende oogaandoening die leidt tot een afname van de gezichtsscherpte. Dit is het gevolg van aantasting van het centrale deel van het netvlies, de gele vlek of macula. Mensen met LMD hebben veel moeite met alledaagse activiteiten zoals lezen, gezichten herkennen en autorijden. In de Westerse wereld is maculadegeneratie de belangrijkste oorzaak van blijvende slechtziendheid bij mensen boven de 55 jaar.

Erfelijke factoren

Naast het voedingspatroon en het al dan niet roken zijn ook erfelijke factoren van invloed op het ontstaan van LMD. Camiel Boon onderzocht, samen met andere onderzoekers van Oogheelkunde en Antropogenetica, de erfelijke oorzaken van basal laminar drusen. Dit is een zeldzame familiale oogaandoening die sterk lijkt op maculadegeneratie. Hij ontdekte dat een bepaald gen het risico op deze ziekte verhoogt.

Deze vondst heeft belangrijke gevolgen voor het onderzoek naar de veel minder zeldzame LMD. Mogelijk spelen erfelijke factoren bij LMD een belangrijkere rol dan tot nu toe gedacht.