Provincie Antwerpen

Provinciale prijzen voor letterkunde 2009 toegekend

Op voorstel van de jury's voor de Provinciale Prijzen voor Letterkunde 2009 heeft de deputatie van de provincie Antwerpen beslist de provinciale prijzen voor letterkunde 2009 toe te kennen.

* De prijs voor een essay, 2.480 euro, gaat naar Jo Tollebeek voor zijn werk "Fredericq & zonen. Een antropologie van de moderne geschiedwetenschap" (Amsterdam, Bert Bakker, 2008)
* De prijs voor een monografie,2.480 euro, gaat naar Manu van der Aa voor zijn werk "Ik heb de liefde liefgehad. Het leven van Alice Nahon" (Tielt, Lannoo, 2008)
* De prijs voor een verzenbundel, 2.480 euro gaat naar Marc Kregting voor zijn bundel "Dood vogeltje" (Amsterdam, Wereldbibliotheek, 2006)

Prijs voor een essay: Jo Tollebeek, "Fredericq & zonen. Een antropologie van de moderne geschiedwetenschap"
Jo Tollebeek, die in 1991 de Antwerpse Provinciale Prijs voor de monografie behaalde voor 'De toga van Fruin' (1990), is sindsdien in zijn publicaties bezig gebleven met creatief denken over het metier van de geschiedschrijving. Zijn aandacht ging daarbij voortdurend uit naar de betekenis van de geschiedenis, naar de 'theoretische' geschiedenis en speciaal naar de natievorming, met de focus op België en Vlaanderen.
Ook zijn jongste werk ligt in deze lijn. In zijn heldere vertelstijl geeft de auteur de krachtlijnen aan van de geschiedschrijving van elke dag, steeds aan de hand van leven en werk van de Gentse geschiedkundige Paul Fredericq (1850-1920).
Tollebeek is steeds, wat ook blijkt uit interviews, voorstander geweest van een levendig en verhalend gebracht historisch relaas. In dit boek observeert de hedendaagse historicus de werkwijze van zijn 19de-eeuwse collega. Dit werk is vlot leesbaar en boeiend. Deze uitermate erudiete hoogleraar kan men originaliteit niet ontzeggen.

Prijs voor een monografie: Manu van der Aa, "Ik heb de liefde liefgehad". Het leven van Alice Nahon" (Tielt, Lannoo, 2008, 327 pag.)
Deze biografie is de handelseditie van het doctoraat dat Manu Van der Aa in 2008 met succes verdedigde aan de Rijksuniversiteit Groningen en het is het eerste wetenschappelijk opgevat biografisch overzicht van het 'fenomeen' Nahon (1896-1933). Door de mythe die rond haar persoon gaandeweg werd gecreëerd, door haar familie, vrienden en vereerders uit haar eigen ideologische katholieke zuil, bestaat van haar een beeld dat totaal niet aan de werkelijkheid beantwoordt. Van der Aa doorprikt die mythes met nieuw ontdekte feiten.

Zo toont hij aan dat de katholieken haar exploiteerden omdat haar imago van het wegkwijnende meisje met de melancholische verzen beantwoordde aan het ideaal van de christelijke levensaanvaarding. Nahon was ook geen strijdende flamingante, zoals Vlaams-nationale milieus beweren. Zij imiteerde slechts de retoriek van de vriendengroepen waarin zij verkeerde. Zij was evenmin het type van het brave en devote jonge meisje en had een turbulent liefdesleven.

De auteur ging op zoek naar de mens achter de mythe, naar de persoon achter de succesvolle dichtbundels met oplagen van enkele honderdduizenden exemplaren. Hij schetst ook het culturele leven rondom Alice Nahon, waardoor het tijdskader waarin de dichteres zich bewoog scherper in beeld komt.
Het werk is hoogstaand en wetenschappelijk gefundeerd. Het is geschreven in een heldere en vlotte taal. Dit boek leest meeslepend en is als literair-historische biografie een model in het genre.

Prijs voor een verzenbundel: Marc Kregting, "Dood vogeltje"
'Dood vogeltje' van Marc Kregting bestaat uit intrigerende prozagedichten vol verrassende associaties die de werkelijkheid van alledag lichtjes ontwrichten, waardoor ze als fonkelend nieuw ervaren wordt. Omdat de lezer bij de lectuur van 'Dood vogeltje' van Marc Kregting kan ontsnappen aan het vandaag de dag gewenste conformerende, gedomesticeerde gedrag, denken, spreken, en omdat ingewikkeldheid, rusteloze gedrevenheid en een ongebreidelde verbeelding prominent aanwezige kwaliteiten in de bundel zijn die de jury konden overtuigen, adviseerde de jury unaniem de provinciale prijs 2009 voor een verzenbundel toe te kennen aan 'Dood vogeltje' van Marc Kregting (Wereldbibliotheek Amsterdam).

De jury
Voorzitter: Ludo Helsen, gedeputeerde;
Ondervoorzitters: Inga Verhaert en Koen Helsen, gedeputeerden;
Secretaris: Flora Pluym-Wuyts;
Jury monografie en essay: Luc Daems, Staf Schoeters, Ludo Simons, Marc Somers en Wim van Rooy;
Jury verzenbundel: Frans Boenders, Henri-Floris Jespers, Roger de Neef, Joris Gerits en Katelijne van der Hallen.



Provincie Antwerpen